Borbe u posljednjem uporištu džihadista u Siriji


Broj kršćana u Alepu drastično se smanjio, s obzirom da je prije sukoba u tom gradu bilo oko 160.000 vjernika, a sada ih ima oko 30.000.

Foto: Pixell/Reuters

Foto: Pixell/Reuters

Franjevački svećenik iz kustodije Svete zemlje, rektor franjevačkog kolegija u Alepu, o. Firas Lutfi za Radio Vatikan opisao je teško stanje u zemlji.

Sirijske i ruske vlasti namjeravaju otvoriti humanitarne koridore kako bi se civilima na sjeverozapadu Sirije omogućilo da izbjegnu vojnu ofenzivu protiv džihadističke paravojske u pokrajini Idlib, prenosi Vatican News vijesti televizijske postaje Al Mayadin, bliske Vladi u Damasku. Na tom se području nalazi oko tri milijuna civila.

O. Firas istaknuo je pritom da je Alep, nekadašnje utočište džihadista, sada ujedinjen te više nema podjele na istočni i zapadni dio grada. Oko 50 km jugozapadno nalazi se Idlib, grad u koji su se sklonile stotine tisuća islamističkih pobunjenika i oko kojega se još uvijek vode bitke.

Prije nešto više od dva tjedna iz njihova su uporišta lansirani projektili na središte Idliba, u kojem se nalaze civili i gdje nema vojnih centara ni vojnika. Na kraju uvijek ima žrtava, nevina djeca i žene, rekao je o. Lutfi.

Broj kršćana u Alepu drastično se smanjio, s obzirom da je prije sukoba u tom gradu bilo oko 160.000 vjernika, a sada ih ima oko 30.000. Ta se pojava može primijetiti na svim područjima i u svim sirijskim gradovima. Lufti je upozorio na mogućnost izbijanja prave humanitarne krize, s nedostatkom vode, struje i hrane, prema fazi koja, međutim, nije ništa lakša.

Dodao je da nisu na putu prema gospodarskom razvoju jer embargo i dalje utječe na sirijsko društvo. Ako mi želite, naprimjer, poslati 50 eura za pomoć, ne možete to učiniti preko banke, jer kad napišete „Sirija – Alep“, novac bude blokiran, napomenuo je o. Firas Lutfi.

KT