Britanski premijer pozvan odobriti azil pakistanskoj tinejdžerici


Britanski premijer Boris Johnson dobio je poziv putem masovne peticije da ponudi azil pakistanskoj tinejdžerici Mairi Shahbaz (14) koja je bila oteta, nasilno udata i prisilno prevedena na islam u travnju 2020.

Foto: Maira i njezina obitelj

Foto: Maira i njezina obitelj

Prema izvješću International Christian Concerna (ICC) Shahbaz i dalje prima prijetnje i boji se za svoj život nekoliko mjeseci nakon što je pobjegla otmičaru.

Kronologija događaja kaže da je 28. travnja pod prijetnjom oružjem Mairu oteo Mohamad Nakash Tariq (45) zajedno s dva pomagača dok se ona vraćala kući u gradu Madina blizu Faisalabada. Prema svjedocima, otmičari su djevojčicu prisilili da uđe u automobile te pucali u zrak iz oružja dok su bježali s mjesta događaja.

Kasnije je bila drogirana silovana te prisiljena potpisati različite papire koje je Nakash koristio kao vjenčani list i potvrdu o prelasku na islam.

U kolovozu je Shahbaz pobjegla te se sada skriva zajedno s obitelji na tajnoj lokaciji. Šokantno je to što se bijeg dogodio pet dana nakon što je Visoki sud u Lahoreu potvrdio legalnost njezina braka s otmičarom.

Djevojčica je policiji također tvrdila kako je Nakash snimio silovanje te prijetio da će video objaviti na internetu ako se bude opirala.

U Velikoj Britaniji i Pakistanu potpisana je peticija u kojoj se traži od premijera Johnsona da Shahbaz i njezinoj obitelji odobri azil jer se ona suočava s prijetnjama radikala koji je sada optužuju da je izvršila otpadništvo od islama zbog prekida braka.

U svojoj izjavi djevojčica se izravno obraća premijeru: «Jako sam uplašena za svoj život zbog prijetnji meni i mojoj obitelji».

Podsjetimo, Velika Britanija je ranije odbila dati azil Asiji Bibi koja je deset godina bila nepravedno u zatvoru kako ne bi izazvala građanske nemire u gradovima u kojima žive muslimani porijeklom iz Pakistana.

Ž.I., KT