Crkve u Pakistanu razvile kurikulum kršćanskih studija


Različite kršćanske denominacije u Pakistanu razvile su nastavni plan i program kršćanskih vjerskih studija. Krajnji je cilj ponuditi alternativni studij za kršćanske studente i đake umjesto islamskih nauka ili etike.

Foto: ICC, učionice u siromašnim kvartovima na otvorenom

Foto: ICC, učionice u siromašnim kvartovima na otvorenom

Inače, u Pakistanu su islamski studiji obavezni predmeti u svim školama. Međutim, nemuslimanima se nudi alternativa u vidu studiranja etike.

Posljednjih godina među vjerskim manjinama u Pakistanu sve je veća želja za izučavanjem vlastitog vjeronauka kao alternative islamskim naukama ili etici. Najavom da Vlada želi razviti Novu nacionalnu obrazovnu politiku Crkve u cijeloj zemlji su se udružile kako bi formirale Kršćanski odgojni odbor i razvile kurikulum kršćanskih studija.

Uz proučavanje samog kršćanstva nastavni plan uključuje i dio o modernim društvenim znanostima, ali i povijest samih kršćana u Pakistanu. Ovaj će odjeljak posebno istaknuti glavni doprinos kršćana razvoju ove azijske zemlje.

Kako javlja International Christian Concern (ICC) pakistanska Vlada bila je "vrlo prihvatljiva" za prijedloge Kršćanskog odgojnog odbora. Postoji nada da će novi kurikulum dobiti odobrenje i biti ponuđen kao alternativni predmet za kršćanske studente.

Diskriminacija u trenutnom pakistanskom obrazovnom programu jedan je od mnogih razloga zbog kojih se tamošnji kršćani suočavaju s visokim razinama progona. Antikršćansko neprijateljstvo unutar same učionice uzrokuje da mnogi studenti napuste škole i rade na "muškim poslovima" kako bi pomogli uzdržavanju obitelji.

Također, u ICC-u naglašavaju kako su razlike u obrazovanju pojačale percepciju da su kršćani građani drugog reda u ovoj državi.

Ž.I., KT