Devet indijskih kršćana hospitalizirano nakon napada


Radikalni hinduistički nacionalisti napali su 20. studenoga devet kršćana u jednom selu koje pripada državi Chhattisgarha.

Foto: Ilustracija indijska zastava, pixabay.com

Foto: Ilustracija indijska zastava, pixabay.com

Nasilnici su upali u novoizgrađenu crkvenu dvoranu u Koshalnaru tijekom nedjeljne službe te nemilosrdno tukli vjernike, što je rezultiralo hospitalizacijom devet kršćana. Prema lokalnim izvorima, rulja se okupila i okružila zdanje tijekom bogoslužja. Zahtijevali su da svećenik izađe iz dvorane. Inače, mjesni je župnik obraćenik na kršćanstvo od 2013. Kad su svećenik i neki od vjernika izašli rulja ih je napala palicama, psujući ih i optužujući da su napustili hinduističku vjeru. Potom su upali u dvoranu i pretukli neke od okupljenih kršćana. U nasilnom napadu nekoliko je vjernika zadobilo ozbiljne ozljede te su prebačeni u bolnicu na liječenje, javlja ICC.

Inače, učestalost i ozbiljnost progona su se povećali u Chhattisgarhu, a sve je rezultat iskrivljenih pogleda na osobnu vjeru pojedinca. Naime radikali ne dozvoljavaju konverziju s hinduizma na neku drugu religiju i smatraju to nacionalnim problemom.

Nažalost, u ovom kraju postoji i drugi oblik ugnjetavanja kršćana. Naime, radikali ciljano traže grobove kršćana na seoskim grobljima te ih iskapaju. Oni tvrde da tijela kršćana trebaju biti pokopana na kršćanskom groblju, a ne u njihovom selu. Međutim, problem je što u selima Chhattisgarha nema kršćanskih groblja.

Chhattisgarh je država koja nema izlaz na more i nešto je veća od Hrvatske i BiH zajedno, ali ima čak 30 milijuna stanovnika. Većina pučanstva su hinduisti, čak 93%, a kršćani čine manjinsku populaciju od oko dva postotka.  

Chhattisgarh je jedna od 11 indijskih država u kojima se provode zakoni protiv konverzije. Te zakone zlorabe radikalni hinduistički nacionalisti kako bi uznemiravali i zastrašivali kršćane.

Ž.I., KT