Glasine o obraćenju kao povod za napad na kršćane u Indiji


Radikalni hinduisti su napali kršćane nakon što su čuli glasinu da je lokalni pastor pokušao obratiti hinduiste na kršćanstvo.

Foto: Unutrašnjost protestantskih crkava u siromašnim selima Indije

Foto: Unutrašnjost protestantskih crkava u siromašnim selima Indije

International Christian Concern (ICC) je od dopisnika s terena saznao kako su, u nedjelju 13. rujna, malu kršćansku zajednicu u indijskoj državi Uttar Pradesh terorizirali radikalni hinduistički nacionalisti.

Pripadnici Yuva Shakti Sangathan, radikalne hinduističke nacionalističke skupine, napali su dom protestantskog pastora Santosha Kannaujie, u selu Bela. Radikali su optužili pastora za pokušaj prevođenja hindusa na kršćanstvo u obližnjem selu Cholapur.

Pastora Kannaujiju branili su članovi njegove zajednice, a lokalna policija uspjela je intervenirati prije nego što je izbilo ozbiljno nasilje. Međutim, uhićenja su izvršena na obje strane.

Radikali u Indiji često su se koristili lažnim navodima prisilnih obraćenja kako bi opravdali svoje napade na kršćane. Zbog rastuće vjerske netrpeljivosti mnogi radikali gotovo sve prelaske u neinduističke vjere smatraju prisilnim ili lažnim.

"Preobraćenje nije nezakonito", rekao je Sajan K. George, predsjednik Globalnog vijeća indijskih kršćana, za Asia News te dodao: "To je ustavno pravo poput molitve. Štovanje nije zločin, no ove radikalne skupine, na temelju pukih glasina ili lažnih informacija, teroriziraju male kršćanske zajednice".

Inače, prema istraživanjima ICC-a kršćanima u Uttar Pradeshu, državi smještenoj na sjeveru Indije, napadi su skoro pa svakodnevnica. Iz godine u godinu ta se savezna država pokazuje kao mjesto najvećeg progona. Prema Evanđeoskom udruženju Indije (EFI), 86 od 366 nasilnih napada na sve indijske kršćane zabilježenih tijekom 2019. se u Uttar Pradeshu.

Pandemija je usporila razinu napada tijekom 2020., tako da ih je bilo 32 do rujna, ali se njihov intenzitet povećava kako popuštaju mjere restrikcije kretanja ljudi u toj mnogoljudnoj zemlji.

Ž.I, KT