Indijski kršćani dočekuju Božić u tjeskobnom ozračju


Dok se kršćani širom svijeta pripremaju s radošću proslaviti Božić u Indiji je situacija mnogo drugačija. I ovogodišnji najradosniji blagdan kršćani u toj mnogoljudnoj azijskoj zemlji dočekuju sa strepnjom i zebnjom jer su napadi na njihove zajednice i bogomolje postale gotovo svakodnevnica.

Foto: Proslava Božića prethodnih godina u New Delhiju

Foto: Proslava Božića prethodnih godina u New Delhiju

Tako su širom zemlje otkazani domjenci, prijemi te adventska događanja. I božićni program je na "čekanju" zbog sigurnosnih problema.

"Imajući na umu što se događalo prošle i tijekom ove godine odlučili smo otkazali božićna okupljanja", izjavio je za Međunarodni kršćanski koncern (ICC) pastor Vinod Kumar, u okrugu Coimbatore u južnoj indijskoj državi Tamil Naduu. "Situacija za nas u Coimbatoru i Tirupuru uopće nije povoljna. Nismo sigurni možemo li mirno dočekati Božić", dodao je.

Inače p. Vinod bio je žrtvom napada prošlog adventa. Dok je vodio predbožićnu proslavu 9. prosinca 2017. oko 150 hinduističkih prosvjednika ušlo u crkvu, prebilo nekolicinu kršćana te uništila božićne darove koji su trebali biti podijeljeni u zajednici. Ironično, nakon napada policija je uhitila 20-ak kršćana, koji su prosvjedovali zbog napada, srećom svi su kasnije pušteni.

Hinduistički fanatici

U adventu 2017, u sjevernoj državi Rajasthan su se odvijali višestruki napadi na kršćane okupljene na različitim vjerskim događanjima. Među evidentiranim ekscesima bio je i napad na više od 500 Adivasi (plemenskih) kršćana okupljenih u Samudaya Bhavan u Pratapgarhu. Dana 19. prosinca 2017. članovi Vishwa Hindu Parishad, indijske hinduističke nacionalističke skupine, brutalno su tukli kršćane okupljene u Partapgarhu te je nekoliko kršćana završilo u bolnici.

"Znamo da naš Ustav daje pravo na štovanje i pravo na okupljanje, ali u praksi smo na milosti članova većinske religije. Ove godine nismo sigurni koliko će se ljudi pojaviti na božićnoj proslavi, s lošim sjećanjem prošlogodišnjeg događaja", izjavio je ICC-u Pastor Bansilal.

Kršćani su pod ogromnim pritiskom desničarskih hinduističkih nasilnih grupa te se stoga javna okupljanja ne mogu izvoditi. Čak su i privatni događaji pod prismotrom.

"Morali smo potpuno zaustaviti sve naše crkvene aktivnosti, uključujući i pjevanje božićnih pjesama", rekao je ICC-u pastor Sam P. Jacob, iz u Uttar Pradesha. "Ja nisam jedina osoba koja je zaustavila crkvene aktivnosti. Većina članova protestantskih crkava u regiji Agre su pod pritiskom te su ih maltretirali hindu radikali", rekao je i dodao kako nije siguran kakva će biti situacija 25. prosinca. Zbog te neizvjesnosti planira tajno božićno okupljanje nakon bogoslužja.

Podsjetimo, pastor Sam bio je napadnut u Agri 30. listopada zajedno s trudnom suprugom te je brutalno pretučen hokejskim štapovima.

"Prošla je godina bila teška", priopćio je ICC-u pastor Karma Urah, u Hermu, u Jharkhandu. Na Badnjak 2017, hinduski radikali odvukli su ga iz njegove kuće i brutalno ga tukli dok je to gledalo 35 vjernika koji su se spremali za bogoslužje.

"Od napada na Badnjak pet obitelji se vratilo u svoju religiju s koje su prešli na kršćanstvo te smo stopirali bogoslužja u tom selu", ustvrdio je.

Uzduž i poprijeko cijele Indije kršćani se nalaze pod pritiskom ove božićne sezone. Kako su napadi na kršćane i okupljanja postali češći, mnogi razmišljaju o ukidanju tradicionalnih programa u ime sigurnosti za svoju zajednicu. Na posebno neprijateljskim mjestima kršćanski Božić proslavljaju "u katakombama" to jest u tajnosti.

Institucionalno ugnjetavanje

Tijekom godina iz Indije su dolazile zabrinjavajuće vijesti o napadima, ali i institucionalnim ugnjetavanjem kršćana. Jedna od tih vijesti je i prijedlog u parlamentu koji bi trebao zabraniti ispovijed.

Stotinama indijskih kršćana, uključujući katoličkog nadbiskupa, nije bilo dopušteno glasovati početkom prosinca na izborima u indijskoj saveznoj državi Madhya Pradesh, budući da njihova imena "nisu bila na popisu birača".

Tu su i službene ideja najjače stranke u Indiji Bharatiya Janata Party (BJP) kako bi ta zemlja do 2020. trebala biti hinduistička. U usporedbi s 2016. napadi hindusa-ekstremista na kršćane u 2017. su udvostručeni, a podrazumijevaju prijetnje, tjelesne ozljede te uništavanje crkvene imovine.

Ne zaboravite moliti za kršćane u Indiji čiji su božićni blagdani narušeni strahom i zastrašivanjem.

KT