Izraelski ministar prijeti gašenjem televizije zbog "širenja Isusova evanđelja"


Ministar komunikacija u Izraelu, David Amsalem, izdao je upozorenje evangeličkom kanalu na hebrejskom jeziku kako će ukinuti njihovo emitiranje ako "nastavi prenositi Isusovo evanđelje Židovima".

Televizijska kuća Shelanu TV u svojoj je reklami-najavi djelovanja izjavila je kako želi "unijeti Isusovo evanđelje u domove i živote i srca Židovskog naroda" putem novog televizijskog kanala. Zbog toga je i sklopljen sedmogodišnji ugovor s izraelskom kabelskom TV kompanijom Hot koja ima više od 700 000 pretplatnika.

U skladu s licencom, Shelanuu je zabranjeno emitiranje sadržaja koji "pretjerano utječe" na gledatelje.

"Nećemo dozvoliti da bilo koji misionarski kanal djeluje u državi Izrael – ni u kojem trenutku i ni pod kojim okolnostima", rekao je Amsalem, inače član Netanyahuove stranke Likud, javlja portal Haaretz, a prenosi tribun.hr.

Shelanu TV je izraelska podružnica God TV, međunarodne judeo-kršćanske medijske mreže koja emitira program u više od 100 zemalja svijeta, usmjeren većinom na djecu i mlade.

U video poruci koja je najavila lansiranje novog kanala Ward Simpson, izvršni direktor God TV, rekao je da je mreža "dobila dopuštenje vlade za emitiranje evanđelja Isusa Krista – Ješua Mesije – u Izraelu na kabelskoj televiziji na hebrejskom jeziku. Nikada prije, koliko znamo u svjetskoj povijesti, to nikada nije učinjeno".

I dok Amsalem zapravo nema ovlast za isključivanje programa, rekao je da je od nadzornog vijeća zatražio da pokrene istragu.

"Čim sam čuo za incident, zamolio sam predsjedavajućeg vijeća da pokrene sveobuhvatnu istragu kako bi utvrdio da nijedan kanal ne krši uvjete svoje dozvole i ako se doista ovaj kanal bavi misionarskim aktivnostima, bit će uklonjen odmah", naglasio je Amsalem.

Vijeće kabelskog i satelitskog emitiranja, suvereno tijelo, nadgleda postupak licenciranja te jedino ono može ukinuti emitiranje.

Prema izraelskom zakonu, zabranjeno je pokušati preobraćati osobe mlađe od 18 godina bez pristanka roditelja.

Ipak, Shelanu TV sebe klasificira kao "kanal baziran na vjeri i usmjeren na kršćane koji podržavaju Izrael".

Ž.I., KT