Katedrala u Kaliforniji oskvrnjena svastikama


Katedrala Kaldejske katoličke Crkve u Kaliforniji oskvrnuta je 27. rujna grafitima s nacističkim simbolima, pentagramima, naopakim križevima i sadržajima poput „white power“, „BLM“, te „Biden 2020.“

Foto: Eparhija sv. Petra | Facebook

Foto: Eparhija sv. Petra | Facebook

„Naša ljubljena Katedrala nagrđena je pentagramima, naopakim križevima, svastikama… TO nas potiče da molimo za našu braću u Iraki koja se suočavaju s progonima. Molimo za prijestupnike koji su ovo učinili“, stoji u priopćenju objavljenom na službenoj Facebook stranici Kaldejske katoličke katedrale sv. Petra u El Cajonu, stolnoj crkvi Eparhije sv. Petra apostola San Diega koja broji oko 70 000 vjernika.

S obzirom na različitost sadržaja grafita, teško je shvatiti točnu motivaciju ili ideologiju koja stoji iza ovog čina, no vrlo vjerojatno se radi o najobičnijem vandalizmu kojega možemo pridodati popisu sličnih incidenata koji su se dogodili posljednjih mjeseci.

Podsjetimo, početkom prošloga tjedna, prenosi Bitno.net., zapaljene su klupe u katoličkoj crkvi na Floridi, dok je u teksaškom sjemeništu napadač bejzbol palicom razbio križ i nekoliko vrata. Također, u teksaškoj katedrali prije nekoliko je dana razbijen kip Presvetog Srca Isusova.

Očito je kako su se prosvjedi potaknuti smrću Georga Floyda jednim dijelom pretvorili u otvoreno nasilje i anarhizam kojima su meta postali i vjerski objekti i kipovi katoličkih svetaca.

J.Vr.,KT