Indija

Katoličkom svećeniku u Indiji suditi će se za navodni govor mržnje


Katoličkom svećeniku u Indiji suditi će se zbog optužbi za govor mržnje tijekom međureligijskog skupa 2021.

Otac George Ponnaiah svećenik je biskupije Kuzhithurai, u južnoj Indiji. Optužbe protiv njega proizlaze iz sastanka u srpnju 2021. protiv ograničenja bogoštovlja zbog koronavirusa i izgradnje novih crkava. Tijekom sastanka, Ponnaiah je navodno dao komentare protiv lokalne vlade i čelnika indijske vladajuće, prohinduističke Bharatiya Janata stranke.

Nekoliko dana kasnije uhićen je i pušten uz jamčevinu. Visoki sud u Madrasu presudio je da se Ponnaiahu treba suditi zbog komentara na sastanku, piše CNA.

Svećenik je odbacio optužbe i kazao kako su video snimci njegovih komentara na sastanku montirani. „Moj govor je uređen i distribuiran na društvenim mrežama kako bi pokazao da sam povrijedio osjećaje hinduističke braće i sestara. Nitko od nas na sastanku nije kazao ništa što bi povrijedilo vjerska osjećanja. Ako je moj govor nekoga povrijedio, iskreno se ispričavam.”, istaknuo je.

Podsjetimo, progon kršćana u Indiji je u porastu. Nedavno izvješće sugerira kako su kršćani u Indiji bili mete 305 nasilnih incidenata u prvih devet mjeseci 2021. Indija, druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu nakon Kine, nalazi se na 10. mjestu na Svjetskoj listi promatranja za progon kršćana koju je sastavila zagovaračka skupina Open Doors.

N.Ž., KT