Kina: 20-ak uhapšenih kršćana zbog evangeliziranja u javnosti


Više od 20 protestanata uhićeno je 20. listopada dok su evangelizirali na ulicama i u parku milijunskog grada Chengua u središnjoj Kini.

Foto: ilustracija, kineski kršćani

Foto: ilustracija, kineski kršćani

Riječ je o vjernicima koji su okupljeni oko protestantske crkve u Chengu. Osim što su dijelili letke te evangelizirali na ulicama u lokalnom parku održano je i bogoslužje. Nakon dolaska policije uhićeno je 20-ak kršćana koji su odvezeni u policijsku postaju.

Kako ih je bilo previše da svi budu uhićeni oni koji nisu bili odvedeni nastavili su propovijedati evanđelje, a dio njih se zaputio ka policijskoj postaji kako bi čekali vijesti o uhićenima.

Mjesni pastor Wang Yi bio je optimističan zbog svega i naveo je novinarima kako nijedan zakon nije prekršen te je zajedno s ostalim kršćanima čekao oslobođenje zatočenih koji je uslijedilo nakon nekoliko sati.

Uhićenja u listopadu su samo nastavak akcije protiv ove protestantske "kućne crkve" kojoj nije bila dozvoljena registracija. Slična policijska akcija bila je upriličena i u rujnu.

Kako smo već pisali Kina je pooštrila zakone o vjerskim zajednicama te su uhićenja i prekidanja bogoslužja veoma česte pojave. Također smo pisali i o nekoliko srušenih crkava koje nisu odgovarale "urbanističkim planovima".

Usprkos svemu čini se kako je vjera u Krista izuzetno popularna u Kini čemu svjedoče i postepeni rast broja kršćana u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

KT