Kineska provincija traži od učitelja "ojačavanje ateističkoj odgoja"


Administracija Wenzhoa u provinciji Zhejiang, jednog od gradova u Kini koji ima najviše kršćana, traži od učitelja da potpišu izjavu "kako ne vjeruju ni u jednu religiju".

Foto: Ilustracija crkve u Kini čija je središnja kapija blokirana

Foto: Ilustracija crkve u Kini čija je središnja kapija blokirana

Prema International Christian Concernu (ICC) potpisivanje izjave s naslovom Obećanje učitelja da neće vjerovati ni u jednu vjeru organizirala je Komunistička partije Kine (KPK) i najprije je distribuirana u mjesnoj osnovnoj školi Longwan u Wenzhouu.

Partijski dužnosnici su tražili potpise svih uposlenika u školi koji rade s djecom. Obrazac zahtijeva od učitelja da unese svoje ime, spol, dob, radno vrijeme, opis radnog mjesta i ime škole. Oni moraju potpisati i datirati obrazac koji onda postaje javan s nekoliko zapovijedi.

Tablica političkih sadržaja/naputaka zahtijeva od učitelja da "čvrsto uspostave marksistički pogled na vjeru; ojačaju ateistički odgoj; ne vjeruju ni u jednu religiju; ne sudjeluju u bilo kojim vjerskim aktivnostima; ne propovijedaju i ne šire religiju na bilo kojem mjestu; aktivno promiču socijalizam i novu civilizaciju te ne promiču feudalno praznovjerje".

Uz to, učitelji, koji su članovi KPK-a, dobili su dodatni dokument Obećanje člana Komunističke partije da neće vjerovati ni u jednu vjeru te su ga morali ispuniti u tri primjerka: jedan primjerak za osobnu uporabu, a dva za predaju nakon sastanka. Datum za ovaj dokument bio je unaprijed popunjen - 30. studenoga 2020.

Ova mjera nije ništa novo nakon dolaska na vlast doživotnog predsjednika Xi Jinpinga. Odmah se u provinciji Zhejiang povećao progon kršćana, uključujući uklanjanje križeva, zabranu ulaska maloljetnicima u crkve te zabranu kršćanskim učiteljima da predaju u školama.

Može se zaključiti kako KPK za sve ove godine nije na niti jedan dan zaustavio svoj plan o "suzbijanju kršćanstva" samo se metode mijenjaju.

Ž.I., KT