Kršćani u indijskoj državi Assam zabrinuti zbog niza napada


Kršćani koji žive u Indijskom sjeveroistočnom državnom području Assama zabrinuti su zbog niza napada na njihovu zajednicu tijekom proteklih mjeseci.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Počevši od rujna, kršćani u Assamu bilježe tri napada na svoju zajednicu koja je do sada živjela relativno mirno, to jest nije bilo napada niti progona.

Tako su  29. rujna nepoznati počinitelji napali i oskvrnuli kip Don Bosca, talijanskog svećenika i pedagoga iz 19. stoljeća, u Tezpuru, okrugu Sonitpur.

Zatim je 2. listopada skupinu kršćana napala gomila hinduskih radikala u selu Dhaligaon, koje se nalazi u okrugu Bongaigaon. Kršćani su napadnuti dan nakon što su odbili "ponudu" preobratiti se u hinduizam ili napustiti selo. Tri napadača uhićeni su, ali vođa rulje koji je ostao u sjeni drži se čvrsto svoje mantre "jedno selo, jedna vjera".

Posljednji se napad dogodio, 15. listopada, kada je još jedna skupina hinduskih radikala, ovoga puta predvođena svećenikom iz hrama Dakhinpat Satra, napala vjernike jedne od lokalnih crkava u okrugu Majuli. Rulja, u pratnji medija, napala je crkvu, oskvrnula križ i uništila pločicu na kojoj se nalazilo ime župe. Prema lokalnim kršćanima rulja je zahtijevala da kršćani "napuste selo ili pređu na hinduizam".

Diljem Indije napadi hinduskih radikala i dalje rastu kako u broju tako i na intenzitetu. Velik dio ovog povećanja nasilja može se pripisati sadašnjoj Vladi na čelu sa strankom BJP-om. Osnovana na platformi hinduističkog nacionalizma, vođe BJP-a često koriste religiozno podijeljenu retoriku za političku korist. Tu retoriku često slijede lokalni hinduski radikali.

Prema podatcima popisa iz 2011. kršćanstvo je treća najveća religija u Assamu, državi Indiji na sjeveroistočnoj regiji, i to poslije hindusa i muslimana. Kršćana u Assamu je oko  1, 2 milijuna, što čini oko 4 % stanovništva u toj regiji. Najveća koncentracija kršćana u Assamu je u Distriktu Dima Hasao gdje kršćansko stanovništvo čini oko 30% žitelja te Karbi Anglong okrugu, gdje kršćana ima oko 16%

KT