Hong Kong

Kršćanski lideri pozivaju na prestanak nasilja u Hong Kongu


Biskupija Hong Kong i Kršćansko vijeće uputili su zajednički apel svim stranama, pozivajući na povlačenje zakona o izručenju i okončanje provokacija i nasilja te uspostavu istražnoga povjerenstva.

Pismo naslovljeno: Hitni apel koji se tiče sukoba između policije i prosvjednika, potpisali su kardinal John Tong, apostolski upravitelj biskupije i vlč. Eric So Shing-yit, predsjednik Kršćanskoga vijeća Hong Konga.

Napisali su da "masovni prosvjedi protiv predloženih izmjena i dopuna Pravilnika o prijestupnicima u bijegu (zloglasni zakon o izručenju) rezultirali sukobima i nasiljem između policije i prosvjednika, a situacija se pogoršava. Narod Hong Konga je duboko zabrinut i ožalošćen". 

Zbog toga, potpisnici pisma "apeliraju na izvršnu direktoricu (Carrie Lam, op. prev.) da odgovori što je prije moguće na snažne zahtjeve javnosti i povuče zakon" te pozivaju "vladu da uspostave neovisno istražno povjerenstvo koje bi na nepristran način istinu iznijelo na vidjelo".

Obraćajući se stranama u apelu ističu da se svi "moraju suzdržavati i izbjegavati provokacije". Bez obzira na političku stranu, svatko bi trebao cijeniti život i suzdržati se od bilo čega što bi moglo naštetiti njemu samomu ili drugima.

Dvojica kršćanskih lidera u svojoj molbi pozivaju "vladu da preuzme inicijativu savjetovanja s predstavnicima različitih frakcija kako bi iznašla izlaz iz trenutačnoga ćorsokaka".

Hong Kong je posebna upravna regija NR Kine koji je do 1. srpnja 1997. bio britanska kolonija. Upravo na godišnjicu vraćanja u državni okvir najmnogoljudnije zemlje na svijetu, održani su veliki prosvjedi u čijem je temelju kontroverzni zakon o izručenju, prema kojemu bi stanovnici dosta liberalnoga Hong Konga mogli biti slani u komunističku Kinu na suđenje.

S obzirom na događanja, apel dvojice kršćanskih lidera, uistinu treba shvatiti ozbiljno.

KT