Indonezija

Kršćanskom političaru prijeti zatvor zbog komentiranja islama


Indonezijski protestantski političar mogao bi se suočiti s deset godina zatvora zbog uvredljivih komentara protiv islama koje je izrekao na "Twitteru".

Ferdinanda Hutahaeana, političara Demokratske stranke, policija je uhitila 10. siječnja, nakon što su njegov tweet od 4. siječnja dvije osobe prijavile policiji kao uvredljiv za islam. Tweet je glasio: "Šteta je što je vaš Bog očito slab [i] mora se braniti. Moj Bog je nevjerojatan, [on] je sve. On je uvijek moj branitelj, i moj Bog ne treba branjenje."

Iako se Hutahaean kasnije ispričao u videu rekavši da je njegov raniji tweet bio «izmišljeni dijalog između mog srca i uma» i da nema nikakve veze s određenom grupom ili religijom, Agencija za kriminalističke istrage Nacionalne policije osumnjičila ga je za govor mržnje i privela, javlja ICC.

Sljedećih 20 dana bit će zadržan u pritvorskom centru kako ne bi pobjegao ili uništio dokaze. Nakon podizanja optužnice može se suočiti s maksimalnom kaznom od 10 godina.

Hutahaean se pridružuje popisu drugih kršćana koji su uhićeni i pritvoreni zbog vrijeđanja islama na društvenim mrežama, kao što su Joseph Suyardi i Muhammad Kace. U Indoneziji, zemlji s muslimanskom većinom, nemuslimani su lako na meti s optužbama za bogohuljenje, dok muslimani koji počine slična kaznena djela gotovo da i nemaju kazni za svoje postupke.

Ž.I., KT