Pakistan

Kršćansku zemlju već 30 godina drži muslimanska mafija


Dvadeset i četiri kršćanske obitelji iz Dostpura, sela nedaleko od grada Gojra u indijskoj državi Punjab, zahtijevaju pravdu glede zemlje koju je 1987. vlada legalno dodijelila njima, ali ju je uzurpirala lokalna muslimanska mafija.

Kako piše AsiaNews, vlasti Punjaba su 1987. dodijelile sedam marli (175 metara četvornih) po obitelji. Tri godine poslije, muslimani su otišli na sud kako bi to osporili. Prije nekoliko godina sud je presudio u korist kršćana, no u međuvremenu, oni koji su prisvojili zemlju nastavili su je držati i iskorištavati zahvaljujući svojim političkim vezama.

Zemlja sada vrijedi pravo malo bogatstvo.

Marla je trenutačno 80 000 rupija (oko 500 USD). Tako da bi za mafiju bio veliki gubitak ako bi te posjede vratili njihovim legalnim vlasnicima.

Također, neke su parcele prodane kako bi se tu izgradila džamija, znajući da se nitko ne bi usudio tražiti zemlju ako je u tu priču religija uključena.

Prije nekoliko dana, jednu je kršćanku izrugivao musliman Muhammad Shahid dok je išla prema školi. Pritužba njezine obitelji razljutila je muslimane koji su iz osvete uništili dvije kuće. Uvlačeći ovo u religijski konflikt, muslimani su se ponadali kako će kršćani prestati pričati o njihovim vlasničkim pravima. Međutim, ovoga puta žrtve nemaju namjeru predati se.

„Sudska odluka jasno navodi da zemlja pripada kršćanima“, rekao je aktivist Yasir Talib. Međutim, muslimani su pristrani i ne žele da kršćani koriste zemlju koju oni eksploatiraju radi svoga ekonomskoga dobitka.

„Odgovornost je pomoćnika povjerenika grada Gojra da uzme zemlju od muslimanske mafije. Prošloga tjedna ministar za pitanja manjina Ejaz Alam susreo se sa službenikom te mu naredio da uspostavi pravdu čim prije je moguće“, napomenuo je aktivist.

KT