Verona

LGBT organizacija i feministice prosvjeduju protiv Svjetskog obiteljskog kongresa


Na stotine homoseksualaca i feministica okuplja se ovih dana u Veroni kako bi prosvjedovalo protiv najvećeg međunarodnog događaja posvećenog obiteljskim vrijednostima. Neki od talijanskih medija nazvali su vjernike koji pohode kongres posvećen tradicionalnoj obitelji "neofašistima" i "homofobima".

Trinaesti po redu Svjetski obiteljski kongres ove godine odvijat će se, od 29. do 31. ožujka, u Veroni i trebao bi biti najveći u povijesti. Tisuće novinara već je rezerviralo akreditacije za medijsko pokrivanje događaja. Kongres je zamišljen kao proslava tradicionalnih vrijednosti braka, obitelji i prava na život, javlja Internazionale, a prenosi tribun.hr.

Ipak, različite skupine prosvjednika održavaju demonstracije u Veroni te se tijekom vikenda planiraju različiti kontra-događaji, među kojima neke organiziraju radikalne feministice i najveća talijanska LGBT organizacija Arcigay.

Ekstremna feministička organizacija Non una di meno nazvala je svoj prosvjed Verona, transfeministički grad, a na njemu će govore održati neke od vodećih zagovornica ubijanja fetusa, među kojima je Marta Dillon iz Argentine, Eva von Redecker sa Sveučilišta Humboldt u Berlinu te Adriana Zaharijević sa Sveučilišta u Beogradu.

"Verona se ponovno predstavlja kao laboratorij za nacionalno političko eksperimentiranje, a napad na pobačaj i prava žena te LGBT subjektivnost je povlašteno tlo na kojem se kreću politička desnica i pokreti za život", stoji u priopćenju skupine, a Arcigay, najveća talijanska LGBT organizacija, zakazala je prosvjed za 30. ožujka.

"Zapanjeni smo što ovaj kontejner, koji nosi najgoru homo-transfobičnu i mizoginističku misao, stiže u Italiju, prvu zapadnoeuropsku zemlju koja mu je domaćin. To je nezapamćena zastrašujuća činjenica koja ne sluti na dobro za priznavanje ljudskih i građanskih prava" rekao je glavni tajnik organizacije Gabriele Piazzoni.

Naslovnica talijanskog lista La Republica u čijem se naslovu sve sljedbenike obiteljskih vrijednosti etiketira najbizarnijim pojmovima.

"Trenutno je mnogo otpora jer su se stvari počele okretat u drugom smjeru", izjavio je Brian Brown, čelnih Međunarodne organizacije za obitelj i ključna osoba u organizaciji kongresa. On navodi kako su ovakvi bizarni prosvjedi jasan i ohrabrujući znak za pro-obiteljske pokrete u svijetu.

"Nakon desetljeća govora da je obitelj arhaična ili da predstavlja prepreku napretku, sve više ljudi shvaća da je slom obitelji bio nemila katastrofa", zaključio je Brown.

KT