Egipat

Maloljetnik pušten nakon odsluženja kazne za blasfemiju


Nakon što je proveo godinu dana u zatvoru zbog optužbi za blasfemiju jedan je koptski maloljetnik, 18. srpnja, pušten na slobodu. Usprkos odsluženoj kazni morao je iz sigurnosnih razloga napustiti svoje rodno mjesto.

Foto: Koptska zajednica u Egiptu je jaka, ali pod stalnim pritiskom

Foto: Koptska zajednica u Egiptu je jaka, ali pod stalnim pritiskom

Kronologija događaja kaže kako je neimenovani mladić od 17 godina, 15. srpnja 2020., pritvoren zbog optužbi za bogohuljenje na Facebooku. Na sudu je priznao da je autor spornih riječi protiv islamskog poslanika Muhameda i to putem lažnog Facebook profila. Tijekom zatvora suočio se s dodatnim komplikacijama poput nesanitarnih uvjeta, žohara te ekstremnih temperatura.

Nažalost, samo jedan dan nakon povratka kući policija je pokucala na njegova vrata rekavši mu da napusti selo jer više nije na sigurnom. Mladi Kopt je sa svojom obitelji odmah pobjegao na sigurnije mjesto.

Inače, mladić je bio istovremeno pritvoren s još četiri kršćanina koji su optuženi za slična bogohuljenja. Prema koptskom odvjetniku "ovakvi slučajevi bogohuljenja vrlo su osjetljiva pitanja". "Suci su pod stresom i mnogim pritiscima, poput straha da ne naštete muslimanskoj vjeri ili poslaniku Muhamedu eventualnim oslobađanjem kršćana. Mnogi su također zabrinuti za javno mnijenje i reakciju ekstremista u slučaju oslobađanja. Sucima je jako teško ignorirati papire tužitelja te se fokusirati samo na argumente obrane i konkretne dokaze", rekao je neimenovani koptski odvjetnik za International Christian Concern (ICC).

Kako je saznao ICC otprilike u istom razdoblju još je jedan kršćanin pušten iz zatvora nakon izdržavanja kazne zbog optužbi za bogohuljenje.

Općenito govoreći koptski se kršćani, ako sami ne priznaju, terete za izmišljene priče o lažnom bogohulstvu, čak iako postoje priznanja i svjedočanstva trećih osoba kako su zapravo one to učinile. Obično su to muslimani koji su se šalili ili je sve trebalo biti nevina šala koja je pošla po zlu, međutim sudci ne priznaju takva priznanja.

Na kraju se može reći bez obzira na mjesto rođenja egipatski kršćani suočavaju se s ograničenjima u slobodi govora, posebice u pogledu svojih vjerskih uvjerenja, koja prečesto revoltiraju radikalne muslimane koji onda pokreću tužbe za blasfemiju.

Ž.I., KT