Egipat

Muslimani napali Kopte zbog pokušaja legaliziranja crkve


Egipatski muslimani, uzvikujući parole i mašući različitim oružjem, napali su sredinom travnja, vjernike i crkvu u selu Beni Meinin, u Beni Suef pokrajini južno od Kaira. Napad je potaknula vijest o početku procesa legalizacije jednog crkvenoga zdanja...

Crkva Djevice Marije i pape Kilila VI. u Beni Meinin napadnuta je, 14. travnja, to jest istog dana kada je planiran posjet Državnog povjerenstva za legalizaciju bogoslužnog prostora i crkvene imovine u tom selu.

Koptska zajednica ima 700 članova i koristila je jedno zdanje kao improviziranu crkvu u razdoblju od deset godina te su nedavno aplicirali za legalizaciju i proširenje.

Među muslimanima se proširila ta vijest te su u ranim jutarnjim satima počeli napadi na crkvu i domove Kopta u okolici.

"Mnogi muslimanski mladići iz sela te okolnih mjesta okupili su se ispred crkve koju su gađali kamenjem i ciglama dok su vikali 'Alah je najveći' i 'ne želimo crkvu u našem selu'", rekao je Medhat Halim, stanovnik sela te dodao da su prozori i vrata na crkvi uništeni kao i fasade na nekim koptskim kućama.

Odmah potom su došle policijske snage koje su uhitile 20 muslimana i 12 kršćana. Muslimani su uhićeni zbog napada na imovinu i druge ljude, a kršćani zbog prosvjeda to jest "nelegalnog okupljanja" koje se mora prijaviti ako ima više od deset ljudi na jednom mjestu.

Napadači su dobili po četiri dana zatvora što je kasnije produljeno na pola mjeseca, međutim napadi na Kopte su se dogodili i dva dana kasnije 16. travnja usprkos policiji u selu.

"Policija surađuje s lokalnim muslimanima. Mi smo napadnuti, naši domovi su oštećeni, a neki od nas su uhićeni. Gdje su naša prava? Neki nas muslimani sada pritišću kako bismo povukli tužbe za oštećenje imovine jer nam se kuće nalaze preblizu crkvi. Odbili smo to", rekao je Magdy Nady koji je ustvrdio kako se selom širi strah i panika budući da kršćani osjećaju kako nitko nije na njihovoj strani, pa čak ni policija koja ih treba štititi.

Nady smatra kako se uhićenje kršćana za vrijeme protestnog okupljanja dovodi u vezu s pritiscima za povlačenjem aplikacije legalizacije i proširenja crkve.

Podsjetimo, crkve su građene bez dozvole iz jednostavnog razloga što je bilo nemoguće dobiti papir s odobrenjem za izgradnju jer je takav bio zakon.

Od 2016., kada je legislativa liberalizirana, do danas legalizirano je 219 crkava, međutim, tu je šokantni podatak o 3 511 crkava i improviziranih bogoslužnih prostora koji su na listi čekanja. Važno je dodati da na listi nisu crkve koje uskoro trebaju obnovu te širenje zbog rasta koptske zajednice u pojedinim mjestima.

D.S.I.