Nigerija

Na slobodu pušten don Felix Zakari Fidson


Don Felix otet je 24. ožujka, a na slobodu je pušten 3. svibnja. U ožujku su oteta još dva svećenika, Joseph Akete Bako i don Leo Raphael Ozigi, koji je pušten u 8. travnju.

„Srcem punim radosti, najavljujemo povratak našega brata, don Felixa Zakarija Fidsona, otetoga 24. ožujka“, tim je riječima kancelar biskupije Zaria, don Patrick Adikwu Odeh, objavio vijest o puštanju na slobodu svećenika, otetoga 24. ožujka i puštenoga 3. svibnja, o čemu je izvijestila Agencija Fides, kako prenosi Vatican News.

Zahvaljujući svima koji su prinijeli molitve za oslobađanje dragoga brata, don Patrick moli za puštanje na slobodu onih koji su još uvijek u rukama otmičara te zaziva Majku Božju da i dalje posreduje za Nigeriju.

Drugi oteti

U ožujku su, osim don Fidsona, u Nigeriji oteta još dva svećenika – izvještava misionarska agencija – Joseph Akete Bako, župnik crkve svetoga Ivana u Kudendi, otet u noći 8. ožujka, u napadu na župnu kuću, tijekom kojega je ubijena jedna osoba, te don Leo Raphael Ozigi, župnik crkve Svete Marije, u državi Niger, otet u nedjelju, 27. ožujka i pušten u noći 8. travnja.

Predviđene kazne

Da bi zaustavio otmice u svrhu iznude, nigerijski je Senat odobrio nacrt zakona, koji treba odobriti i potpisati predsjednik Muhammadu Buhari, a koji je potaknuo mnoge rasprave u zemlji. Prijedlog zakona, naime, određuje kaznu od najmanje 15 godina zatvora za sve koji plate otkupninu za oslobađanje otete osobe, a zločin otmice kažnjava se smrću u slučaju smrti žrtava. Nigerijski su biskupi prije više godina zabranili plaćanje otkupnine u slučaju otmice članova crkvenoga osoblja i redovnika.

J.Vr.,KT