Najmanje 95 napada na katoličke crkve u SAD-u od svibnja 2020.


Prema izvješću Odbora za religijske slobode Biskupske konferencije SAD-a, najmanje 95 slučajeva vandalizacije katoličkih crkava zabilježeno je u Sjedinjenim Državama od svibnja 2020.

Foto: Ilustracija jednog od napada

Foto: Ilustracija jednog od napada

„Bez obzira jesu li oni koji su počinili ova djela bili problematični pojedinci koji su vapili za pomoći ili zagovornici mržnje koji su pokušavali zastrašiti, napadi su znakovi društva kojemu je potrebno ozdravljenje“, rekao je nadbiskup Thomas Wenski iz Maimija, predsjednik Odbora za vjerske slobode Američke BK-a, i nadbiskup Paul Coakley iz Oklahoma Cityja, predsjednik Odbora za domaću pravdu i ljudski razvoj BK SAD-a, stoji u izjavi iz srpnja 2020., prenosi CNA.

„U onim incidentima gdje su ljudski postupci jasni, motivi još uvijek nisu. Dok se trudimo razumjeti uništavanje ovih svetih simbola nesebične ljubavi i posvećenosti, molimo za sve koji su to uzrokovali, i ostajemo bdjeti protiv više toga“, napisali su biskupi.

Najnoviji incident uključen u izvješće dogodio se 5. rujna. Vandali su iscrtali vrata i dva znaka u katoličkoj crkvi u Louisvilleu, Colo., 30-ak km sjeverozapadno od Denvera.

Incidenti su se dogodili u 29 saveznih država.

Izvješće se donosi i 12 incidenata u Kaliforniji od svibnja 2020., uključujući uništavanje i uklanjanje kipa Sv. Junipera Serre u listopadu 2020. te podmetanje požara u srpnju 2020. koji je uništio dijelove misijske crkve u San Gabrielu, stare 249 godina.

Također se navodi 14 incidenata u New Yorku, uključujući antikatoličke i anti-policijske grafite na vanjskoj strani katedrale Svetog Patrika u siječnju.

U nekim slučajevima, biskupije su tražile pojačanu sigurnost nakon vandalizma.

Brooklynska biskupija zatražila je pojačanu policijsku prisutnost u svibnju, nakon dva slučaja vandalizma na crkvenim posjedima u tri dana. Kip koji prikazuje Blaženu Majku kako drži dijete Isusa otkriven je vandaliziran izvan biskupijskih upravnih ureda, s odrubljenom glavom Kristu. Nađeno je i prevrnuto raspelo ispred župe sa spaljenom američkom zastavom ispred župnog zdanja. Oba incidenta istražena su kao potencijalni zločini iz mržnje.

„Definitivno smo zabrinuti što postoji obrazac zločina iz mržnje nad katolicima“, rekao je mons. Anthony Hernandez, moderator kurije za biskupije, u izjavi nakon napada.

„Naš se narod nalazi u izvanrednom času kulturološkog sukoba“, napisali su nadbiskupi Wenski i Coakley.

„Put naprijed mora biti kroz suosjećanje i razumijevanje koje su prakticirali i poučavali Isus i njegova Sveta Majka. Razmislimo, umjesto da uništimo, slike ovih primjera Božje ljubavi. Slijedeći primjer našeg Gospodina, na zbunjenost odgovaramo razumijevanjem, a na mržnju s ljubavlju“, poručili su biskupi.

KT