Napad na crkvu trajao je više od 20 minuta, a policija i vojnici nisu reagirali

Svećenik očevidac opisao napad na crkvu u Nigeriji


Vlč. Andrew Adeniyi Abayomi govorio je o napadu na crkvu Sv. Franje Ksaverskog u nigerijskom gradu Owo, na nedjelju Duhova.

Crkva nakon terorističkog napada; Credit: Aid to the Church in Need

Crkva nakon terorističkog napada; Credit: Aid to the Church in Need

Vlč. Andrew Adeniyi Abayomi je pastoralni suradnik u crkvi Svetog Franje Ksaverskog u Owou, država Ondo, Nigerija. To je crkva koja je napadnuta na nedjelju Duhova, 5. lipnja, što je rezultiralo smrću 41 katolika, a deseci ih ozlijeđeno.

Kako donosi ACN, vlč. Andrew je rekao kako njegova zajednica vjeruje da je u napadu na crkvu sudjelovalo između četiri i šest napadača.

Objasnio je gdje je bio kada je shvatio da je crkva napadnuta.

„Još sam bio u svetištu. Završio sam misu i stavljao sam tamjan u kadionicu, da se pripremim za procesiju ispred crkve. Tada sam čuo buku. Mislio sam da su se vrata zalupila, ili da je netko pao, ili vidio zmiju, jer se to već događalo.

Vlč. Andrew Adeniyi Abayomi; Credit: ACN

Ali onda sam začuo drugu jaku buku i vidio sam župljane kako trče u različitim smjerovima u crkvi. Stajao sam u šoku, pitajući se što se događa, kad je netko dotrčao do mene, vičući: 'Oče, nepoznati naoružani ljudi!'“, prisjetio se vlč. Adeniyi Abayomi te ispričao kako su neki od župljana uspjeli zatvoriti vrata crkve i zaključati ih.

Tada je vlč. Andrew pozvao zajednicu da se skloni u sakristiju od metaka ispaljenih u crkvu. On je ostao u svetištu dok su župljani krenuli prema sakristiji. Oko svećenika je bilo toliko djece da se nije mogao normalno kretati. Unatoč tomu, pokušao je svojim tijelom zaštititi vjernike od metaka „kao što kvočka štiti svoje piliće“.

Tijekom toga kaosa, vlč. Andrew je čuo kako ga netko od župljana doziva da se moli. Rekao im je neka ostanu mirni i potaknuo na molitvu.

Tijekom napada, također je čuo tri ili četiri eksplozije koje su slijedile jedna za drugom. Napad je trajao 20-25 minuta. Otac Andrew je uputio svoje vjernike da pomognu dovoziti ranjenike u bolnicu kada napad završi. Rekao je da ne zna tko su napadači, ali vjeruje da su se neki od njih skrivali među župljanima prije početka napada.

Prema njegovim riječima, sada je najpotrebnija financijska i materijalna pomoć žrtvama napada i njihovim obiteljima, ali i veća sigurnost. Napad na crkvu trajao je više od 20 minuta, a policija i vojnici nisu reagirali na vrijeme. S obzirom na njihovo iskustvo, vjernici su razumljivo uplašeni. O. Andrew i ostali svećenici u župi ostaju u kontaktu sa svojim župljanima i trude se jačati njihovu vjeru.

Objasnio je da je vjera tamošnjega naroda jaka i nakon napada:

„Iz susreta sa župljanima nisam vidio gubitak vjere, nego jačanje. Oni su spremni i voljni ostati postojani. I dalje molim za njih, svaki dan, a misa se prikazuju za one koji su još u bolnici, kako bi se pomoglo njihovu brzom oporavku. Također se služe i za duše poginulih, da počivaju u miru. Konačno, služe se mise na nakane svih članova župe, kako bi ostali postojani u vjeri i živi u nadi.“

Pridružimo se vlč. Andrewu u molitvi za poginule tijekom napada, za ranjene i da njegovi župljani ostanu postojani u vjeri.

KT