Turska

Negativno raspoloženje protiv Armenaca doseže alarmantne razine


Sukob na Kavkazu zapalio je protuarmensko raspoloženje u Turskoj i njezinim satelitima te u onim zemljama Zapada gdje žive ta dva naroda. Iako je netrpeljivost stara 100 godina posljednjih dana listopada sve je kulminiralo.

Glavni urednik Agosa, armenskih novina u Turskoj, Yetvart Danzikyan je 28. listopada izjavio kako je tu muslimansku zemlju samo u jednom danu napustilo 142 Armenca dodavši da "krvarimo i gubimo svi zajedno".

Armenci su jedna od manjinskih skupina u Turskoj i česta su žrtva govora mržnje i nasilja. Sve se dodatno pogoršalo zbog sukoba u Gornjem Karabahu, to jest između Azerbajdžana i Armenije oko pokrajine koje svojataju obje zemlje. Inače, G. Karabah, prema granicama koje je pravio Sovjetski Savez pod Staljinovim instrukcijama, pripada Azerbajdžanu, ali su ga u vojnim sukobima prije 30-ak godina zauzeli Armenci koji su činili većinu u toj pokrajini.

Napadi na armensku etničku skupinu nisu ograničeni samo na Tursku jer ih Turci mrze i u drugim zemljama.

Na primjer, također 28. listopada, Sivi vukovi organizirali su "lov na Armence ulicama najmanje dvaju francuskih gradova". Slični incidenti zabilježeni su i širom regije Bliskog Istoka.

Inače Sivi vukovi su krajnje desničarska militantna ultranacionalistička turska skupina koja ima dugu povijest napada na kršćane, uključujući ranjavanje pape Ivana Pavla II. 1981.

Ž.I., KT