Nigerijske trupe nastavljaju borbu protiv Islamske države


Nigerijska vojska ubila je 11 terorista Zapadnoafričke provincije Islamske države (ISWAP) u ofenzivi između 31. svibnja i 4. lipnja.

Foto: Ilustracija nigerijske vojske

Foto: Ilustracija nigerijske vojske

U međuvremenu borci ISWAP-a navodno su ubili ili ranili oko 20 nigerijskih vojnika kada su iz zasjede napali vojni konvoj 2. lipnja. "Vojni konvoj išao je prema gradu Arege, blizu granica s Nigerom i Čadom, kako bi isporučio zalihe hrane trupama koje se bore protiv džihadista u tom području. Izgubili smo nekoliko ljudi u žestokoj borbi s teroristima ISWAP-a od samoubilačkog napada vozilom", rekli su izvori, a prenio je International Christian Concern (ICC).

Inače, ISWAP terorizira sjeveroistočnu Nigeriju i otprilike 75%  od svih terorističkih napada u regiji otpada na tu organizaciju koja se odvojila od Boko Harama.

Prema Jihad Analyticsu "polovica napada za koje je IS preuzeo odgovornost od početka 2022. bila je u Africi, dok je Islamska država u zapadnoafričkoj provinciji (ISWAP), podružnica IS-a, sada najaktivnija u Nigeriji".

"Prvi put u povijesti ISWAP džihadističke skupine Irak više nije zemlja u kojoj ova teroristička organizacija preuzima najveći broj operacija. Skupina Islamska država Zapadnoafričke provincije sada je aktivnija u Nigeriji", stoji u istom izvješću.

Ž.I., KT