Novi krvavi napad islamista na Francusku


U tri odvojena napada, od kojega je onaj u Nici započeo u crkvi, islamistički su teroristi 29. listopada ubili troje ljudi, a jedno ranili. Papa Franjo uputio je svoju sućut obitelji žrtava.

FOTO: Sebastien Nogier/EPA, via Shutterstock

FOTO: Sebastien Nogier/EPA, via Shutterstock

Prema navodima medija, napad je započeo oko 9:00h u bazilici Notre Dame - najvećoj katoličkoj crkvi u Nici. Za sada nepoznati napadač, kojega je poslije svladala policija, dvije od svoje tri žrtve napao je unutar crkve: stariju ženu kojoj je odrubio glavu i muškarca kojega je nasmrt izbo. Jedna je žena nakon nekoliko uboda nožem uspjela pobjeći u obližnji kafić, ali je kasnije preminula.

Ispostavilo se da je jedan svjedok uspio podići uzbunu posebnim sustavom zaštite kojeg je postavio grad te je policija blagovremeno reagirala.

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi na Twitteru je objavio kako se napad dogodio u ili u blizini crkve Notre Dame i da je policija privela napadača ranivši ga, dok je neprestance uzvikivao "Alahu Agbar".

Još dva napada

Dva druga napada dogodila su se u istoga dana ujutro: jedan u Francuskoj, a drugi u Saudijskoj Arabiji.

U Montfavetu blizu Avignona policija je ubila muškarca nakon što je ovaj prijetio pištoljem.

Također, ispred francuskog konzulata u drugom po veličini gradu u Saudijskoj Arabiji - Džedi (Jeddah) napadnut je stražar. Osumnjičeni za napad je uhićen, a stražar prebačen u bolnicu.

Kao 2015.

Teroristička prijetnja Francuskoj, slažu se analitičari, danas je na sličnoj razini kao što je bila 2015./16. kada su se dogodili napadi u Parizu na Charlie Hebdo, zatim u dvorani Bataclan i restoranima, te krvoproliće u Nici, kao i ubojstvo oca Hamela.

Podsjetimo, prije četiri godine u Nici se također dogodio strašan teroristički napad kada je 31-godišnji Tunižanin kamionom uletio u masu naroda 14. srpnja 2016. kada se obilježavao Dan Bastille, ubivši 86 ljudi.

Dan poslije otac Jacques Hamel ubijen je tako što mu je prerezan vrat dok je slavio jutarnju svetu misu u svojoj crkvi u Rouenu.

Reakcije

U izjavi koju je objavio ravnatelj Ureda za tisak Svete Stolice Matteo Bruni, kaže se da Papa moli za sve pogođene brutalnim napadom.

"Ovo je trenutak boli, u vremenu zbunjenosti. Terorizam i nasilje nikada ne mogu biti prihvaćeni. Današnji napad zasijao je smrt na mjestu ljubavi i utjehe, kao što je Gospodinova kuća. Papa je obaviješten o situaciji i blizak je ožalošćenoj katoličkoj zajednici. Moli za žrtve i njihove najmilije kako bi nasilje prestalo, kako bismo se vratili i gledali sebe kao braću i sestre, a ne kao neprijatelje, tako da voljeni narod Francuske, ujedinjen, može na zlo odgovoriti dobrom", naveo je Bruni.

Predsjednik Francuske biskupske konferencije nadbiskup Reimsa Éric de Moulins-Beaufort izrazio je svoju blizinu žrtvama napada.

Podsjetivši na blizinu svetkovine Svih svetih 1. studenoga, istaknuo je: „U nedjelju ćemo za Svi svete čuti Gospodina: 'Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati.' 'Blago vama kad vas - zbog mene - pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima!'"

S druge strane, biskup André Marceau iz Nice izrazio je žalost zbog tragičnog napada i smrti troje ljudi.

"Moja tuga kao ljudskog bića beskonačna je pred onim što mogu učiniti druga takozvana ljudska bića", kazao je biskup te primijetio da ovaj posljednji napad dolazi nekoliko tjedana nakon Oluje Alex i nakon ubojstva učitelja Samuela Patyja.

Također je najavio da su sve crkve u Nici zatvorene i stavljene pod policijsku zaštitu do daljnjeg.

"Sve moje molitve upućujem za žrtve, njihove najmilije, policiju na prvoj crti ove tragedije, svećenike i vjernike koji su ranjeni u svojoj vjeri i nadi", dodao je biskup Marceau.

KT