Indija

Novi pritisak na Misionarke ljubavi


Sestre Majke Terezije u Kanpuru u indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh moraju zatvoriti dječji dom koji vode već desetljećima.

Zatvaranje doma za nezbrinutu djecu, kako je IKA prenijela 6. siječnja, ishodilo je Ministarstvo obrane s obrazloženjem kako zemljište pripada vojsci, te kako je ugovor o najmu istekao još prije dvije godine. Osim toga, oni od sestara traže visoku odštetu za „nezakonito korištenje prostora“.

Ovaj je dom u Kanpuru prije više od 50 godina osnovala utemeljiteljica Družbe misionarki ljubavi nobelovka Majka Terezija iz Kolkate koju je papa Franjo 2016. proglasio svetom. Misionarke ljubavi već su se našle pod pritiskom vlasti kada im je na Božić prošle godine zabranjeno primati donacije iz inozemstva „jer za to ne ispunjavaju uvjete“. Ova je mjera indijskih vlasti pogodila i mnoge druge zajednice, udruge i nevladine organizacije.

Aktivisti za ljudska prava upozoravaju na rastući pritisak vlasti na kršćane u Indiji, za što optužuju vladajuću hinduističku nacionalističku Indijsku narodnu stranku (BJP). Kako navode promatrači, u zemlji ne prestaju slučajevi nasilja i diskriminacije protiv kršćanske ali i muslimanske manjine.

J.P., KT