Indija

Hoće li sestre Majke Terezije uskoro biti prisiljene napustiti Indiju?


Indijska vlada odbila je obnoviti licencu za inozemno financiranje Misionarki ljubavi, kongregacije koju je osnovala Majka Terezija. Ovisno o stranim donacijama, možda će biti prisiljen napustiti Indiju u narednim mjesecima.

Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je na Božić kako je odbilo obnoviti licencu za inozemno financiranje kongregacije koju je utemeljila Majka Terezija. Najnovija odluka indijske vlade mnoge je navela na strah kako misionarke ljubavi više neće moći nastaviti svoj rad među „najsiromašnijim od siromašnih” Indije, piše Aleteia.

Djelo koje uglavnom ovisi o stranim donacijama

„Obaviješteni smo kako naš zahtjev za obnovu FCRA (Zakon o inozemnim doprinosima) nije odobren. Stoga smo zamolili naše centre da se ne povlače s bilo kojeg računa sa stranim financiranjem dok se problem ne riješi”, kazala je sestra Prema generalna glavarica misionarki ljubav. Licenca je potrebna u Indiji za primanje strane donacije, za sestre je ključna za njihovo kontinuirano služenje siromašnima, budući kako se misionarke ljubavi uvelike oslanjaju na strane donacije za obavljanje svog karitativnog rada.

Kongregacija nadzire mnoge projekte u Indiji kao što su škole, klinike, hospicije i domovi za napuštenu djecu, ali hinduistički nacionalisti ih dugo optužuju kako koriste te projekte kako bi preobratile ljude na kršćanstvo. Sredinom prosinca 2021., misionarke ljubavi u zapadnoj Indiji optužene su za kršenje zakona koji kažnjava prisilno obraćenje. Časne sestre vode dom za mlade žene u gradu Ahmedabadu. Pritužbu su podnijeli članovi povjerenstva za zaštitu djece koji su optužili časne sestre kako su žene u domu prisiljavale da nose krunice, mole se i jedu hranu koja nije vegetarijanska.

2% kršćanskog stanovništva

Već nekoliko mjeseci vlada premijera Narendre Modija nastoji smanjiti inozemno financiranje dobrotvornih i drugih nevladinih organizacija sa sjedištem u Indiji. Prošle godine ograničenja su dovela do zamrzavanja bankovnih računa koji pripadaju Greenpeaceu i Amnesty Internationalu. Diskriminacija i nasilje nad vjerskim manjinama u Indiji, gdje su hindusi u većini, u stalnom je porastu otkako je hinduistička nacionalistička stranka Bharatiya Janata (BJP) Narendre Modija došla na vlast 2014., prema vjerskim vođama. Dvije glavne manjine koje se redovito proganjaju su muslimani (koji čine 14% stanovništva) i kršćani, koji čine nešto više od 2%.

N.Ž., KT