Pakistan: Suđenje kršćanskom paru koji se pet godina nepravedno nalazi u zatvoru


Međunarodni kršćanski koncern (ICC) saznao je da je Visoki sud u Lahoreu u Pakistanu odredio 25. lipnja kao sljedeći datum za ročište za Shaguftu Kausar i njezinog supruga Shafqata Masiha, kršćanskog para koji je na sudu osuđen na smrt 2014. zbog "bogohuljenja".

Foto: Zastava Pakistana

Foto: Zastava Pakistana

U srpnju 2013. u Gojri, gradu u Faisalabadu na sjeveroistoku Punjaba, Shagufta Kausar i Shafqat Masih, optuženi su za slanje SMS-ova koji vrijeđaju proroka islama. Policija je uhitila i muža i ženu i optužila ih prema odjeljku 295. C Kaznenog zakona Pakistana, notornog odjeljku koji opisuje zakone o bogohuljenju. Okružni sud u Tobi Tek Singhu osudio je par na smrt 4. travnja 2014.

Nakon pet godina čekanja iza rešetaka, njihov slučaj će se saslušati 25. lipnja 2019., a njime predsjeda sudac Qasim Muhammad Khan, u Višem sudu u Lahoreu.

Optuženi je par zanijekao te tvrdnje i istaknuo da ih je njihova lažna optužba trebala kazniti zbog spora kojeg su njihova djeca imala, osam mjeseci prije, s djecom klerika lokalne džamije. Par vjeruje da je klerik nabavio kopiju Shaguftine osobne iskaznice, kupio mobilnu SIM karticu na to ime, a zatim sam sebi poslao pogrdne tekstualne poruke.

U razgovoru s ICC-om, Nadeem Hassan, odvjetnik bračnog para je rekao: "Postoje slabi pravni dokazi protiv kršćanskog para, pogotovo zato što policija nije predočila SIM karticu koja je navodno korištena za slanje pogrdnih tekstova."

"To je lažna optužba protiv kršćanskog para koja se temelji na vjerskoj mržnji i koristi se za rješavanje osobnih zamjerki", dodao je Hasan i naglasio da je „mentalno stanje Shafqata drastično smanjeno od njegovog zatvaranja. On je paraliziran i živi u zatvoru. Sud mora razmotriti učinak zadržavanja žrtava s tjelesnim i duševnim smetnjama u zatvoru. Očito je da zakon zahtijeva ozbiljnu reviziju i izmjene."

Zanimljivo, Shagufta Kausar nalazi se u istoj ćeliji u kojoj je bila Asija Bibi, planetarno poznata kršćanka lažno optužena za bogohuljenje koja je bila u zatvoru 10 godina, a sada je u Kanadi.

Nažalost, muslimanska zajednica je ogorčena zbog puštanja gospođe Bibi i ta će presuda definitivno utjecati na sudski postupak obitelji Shagufta Kausar i Shafqat Masih, koji nemaju pozornost svjetskih medija kao obitelj Asije Bibi.

Regionalni voditelj ICC-a za Južnu Aziju, William Stark, rekao je ovom prigodom: "Zloupotreba zloglasnih pakistanskih zakona o blasfemiji mora se obuzdati. Prečesto su ti zakoni bili oruđe u rukama ekstremista koji su željeli potaknuti vjerski motivirano nasilje nad manjinskim zajednicama. Bez pravih reformi, vjerske manjine, uključujući kršćane, suočit će se s lažnim optužbama za bogohuljenje i ekstremnim nasiljem koje često prati ove optužbe."

KT