Papa izrazio blizinu žrtvama nasilja u južnoj Kolumbiji


U brzojavu, koji je potpisao Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin, upućenom predsjedniku Kolumbijske biskupske konferencije, papa Franjo se spomenuo dramatičnoga stanja u južnom dijelu Kolumbije.

Papa Franjo osuđuje epizode nasilja na jugozapadnom pacifičkom području Kolumbije te izražava blizinu ljudima koji žive usred toliko patnje”, napisao je Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin, u brzojavu upućenom predsjedniku Kolumbijske biskupske konferencije, nadbiskupu Óscaru Urbini Ortegi. U poruci spominje također zauzimanje biskupā, svećenikā, redovnikā i laikā u neumornom nastojanju da uspostave veze mira u cijeloj toj regiji, prenoi Vatican News.

U posljednje je vrijeme, naime, u južnom dijelu te zemlje zabilježeno više epizoda nasilja. U Corintu, jugozapadnom departmanu Cauca, 26. ožujka ranjeno je više desetaka osoba u eksploziji autobombe postavljene ispred zgrade općine, na jednom od mjesta-simbola domorodačke zajednice u Kolumbiji. Na tom području, koje je posljednjih desetljeća bilo uporište Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), djeluju naoružane skupine i bande povezane s narkokartelima.

Corinto, kao i susjedna općina Toribío, povijesno su općine koje vode autohtone zajednice. U Toribíju je, primjerice, 1984. ubijen otac Álvaro Ulque, prvi domorodački svećenik u Kolumbiji. Njegovo su djelo nastavili misionari Marije Tješiteljice. Izvještaj, koji je nedavno predstavio Ekumenski stol za mir, zajedno s drugim organizacijama, upozorava na nasilje koje su desetljećima trpjele crkvene organizacije koje su se borile zajedno sa skupinama najsiromašnijih ljudi.

J.Vr.,KT