Pakistan

Parlament Europske unije pozvao na ukidanje Zakona o bogohuljenju


Europski parlament pozvao je Pakistan da ukine notorni Zakon o bogohuljenju. Ovaj potez dolazi u vrijeme kad su se slučajevi bogohuljenja dramatično povećali.

Potez Europskog parlamenta digao je prašinu u razdoblju kad se pakistanski Zakon o bogohuljenju te druge slične "pravne strukture" u ostalim zemljama Azije i Afrike nalaze pod budnim okom i pojačanim nadzorom agencija i država koje se bore za slobodu vjere.

Također, Kongres Sjedinjenih Američkih Država usvojio je rezoluciju krajem prošle godine pozivajući na globalno ukidanje svih zakona o "otpadništvu, herezi i bogohulstvu" navodeći brojne slučajeve u kojima takvi zakoni izravno koče vjersku slobodu i slobodu izražavanja. Podsjetimo, muslimanska većina u Pakistanu često zloupotrebljava Zakon o bogohuljenju kao sredstvo suzbijanja sloboda, ali i ugnjetavanja manjinskih zajednica.

Pakistan ima jedan od najoštrijih zakona o bogohulstvu na svijetu s različitim stupnjevima kazne, ovisno o razini prekršaja, uključujući višegodišnji život u zatvoru, pa čak i smrtnu kaznu.

Optužbe za bogohuljenje nesrazmjerno se iznose protiv vjerskih manjina, iako one čine samo 3,6% ukupnog stanovništva. Ova nejednakost ukazuje na problem sa zakonom i način na koji se on koristi prema najranjivijima u tom društvu.

Ž.I., KT