Velika Britanija

Pobjeda u sudskom procesu diskriminacije zbog nošenja križa


Mary Onuoha je bila prisiljena 2021. dati otkaz u bolnici "Croydon" u Londonu jer je nosila ogrlicu sa zlatnim križem. Sada je dobila spor na sudu zbog nepravednog otpuštanja i diskriminacije.

Kako smo već o tome pisali uprava bolnice je tvrdila da je njezina ogrlica "previše vidljiva" i da predstavlja "rizik od ozljede ili infekcije", no u presudi je utvrđeno da je ostalo medicinsko osoblje nosilo nakit, vjersku odjeću i značke te da se to "široko toleriralo".

Presudom je premještanje gospođe Onuohe s radnog mjesta medicinske sestre na posao recepcionarke proglašeno diskriminirajućim i proizvoljnim te joj je priznato pravo na vjersku slobodu, kao što je nošenje ogrlice s križem.

"U ovoj bolnici postoje članovi osoblja koji idu u džamiju četiri puta dnevno i nitko im ništa ne govori. Hindusi nose crvene narukvice na zapešćima, a muslimanke nose hidžab. Ipak, moj mali križić je smatran tako opasnim. Izgubila sam posao koji sam voljela”, prisjetila se Mary Onuoha  i u intervjuu za Daily Mail, što je prenio intoleranceagainstchristians.eu, i rekla: "Ovo je uvijek bio napad na moju vjeru. Nosila sam križ više od 40 godina. To je dio mene i moje vjere, i nikada nikome nije uzrokovao bilo kakvu štetu."

Mary Onuoha je prvi put "trebala" skinuti "ogrlicu"  2014. što je odbila iz vjerskih razloga. Kasnije ju je bolnica premjestila na posao recepcionarke sve dok 2021. nije dala otkaz, nakon što je tamo radila 18 godina kao medicinska sestra.

"Nije bilo odgovarajućeg objašnjenja zašto su ti (ostala vjerska odjeća, značke i nakit drugih zaposlenika) predmeti dopušteni, ali ogrlica s križem nije", stoji u presudi. Također se dodaje da je gospođa Onuoha bila "izravno diskriminirana i maltretirana" i da je njezino "otpuštanje bilo diskriminatorno i nepravedno". U presudi nije navedeno je li to bila diskriminacija zbog njezine vjere.

Ipak, u presudi stoji da "nošenje križa nije i ne smije biti samo kao modni dodatak" i da je "sprečavanje kršćana da pokažu križ bilo obilježje širih kampanja progona" u nekim dijelovima svijeta. Također su priznali da "postoji biblijsko učenje koje traži od kršćana da budu otvoreni u pogledu svoje vjere i da je ne skrivaju".

Jasno je kako se ovaj slučaj od početka bavio grubim napadom birokracije na pravo predane i marljive medicinske sestre da nosi križ – simbol kršćanske vjere.

Ž.I., KT