Viteški red Svetoga Groba

Pokrenut „Fond za humanitarnu pomoć" kršćanima u Palestini i Jordanu


Veliki meštar Viteškog reda Svetoga groba, kardinal Fernando Filoni, predstavio je 14. svibnja u Rimu „Fond za humanitarnu pomoć Covid-19“ koji je namijenjen potrebama stanovništva u Palestini i Jordanu, pogođenom „koronavirusom“.

Kardinal Fernando Filoni, velik meštar Viteškog reda Svetoga groba Foto: Vatican Media

Kardinal Fernando Filoni, velik meštar Viteškog reda Svetoga groba Foto: Vatican Media

Kardinal je istaknuo da je u ovom trenutku hitno potrebno podržati kršćanske obitelji koje žive u tim zemljama u njihovim osnovnim potrebama, osobito one koji su izgubili posao zbog obustave hodočašća i turizma, te zbog nemogućnosti svakodnevnog odlaska na posao u Izrael. Istovremeno je potrebna financijska potpora kako bi se u Palestini i Jordanu osigurala potrebna likvidnost za održavanje 38 škola Jeruzalemskog latinskog patrijarhata koje imaju više od 15.000 učenika i više od 1300 nastavnika i zaposlenika.

Viteški red Svetoga groba već je u siječnju, prenosi Vatican News, prije izbijanja pandemije, pokrenuo humanitarni fond, u iznosu od 650.000 dolara, koji je plod sporazuma između Predsjedništva toga reda i Jeruzalemskog latinskog patrijarhata. No, taj iznos u trenutnim okolnostima nije dovoljan. Naime, i Svetu zemlju je pogodio Covid-19. Stoga je potrebno pomoći s novim financijskim sredstvima.

Kardinal Filoni napomenuo je da bi Fond za humanitarnu pomoć Covid-19 morao pomoći onima koji su izgubili posao, kako bi zadovoljili osnovne potrebe svojih obitelji, kao što su hrana, higijena, liječenje djece i lijekovi. Što se toga tiče, očekuje se da će Patrijarhat tijekom krize morati poduprijeti oko 2 000 obitelji. Istovremeno, Fond bi osigurao financijsku pomoć za oko 10 000 obitelji koje neće moći platiti školarinu. Ta će pomoć biti dodijeljena na temelju kriterija u korist onih koji su izgubili posao i nemaju nikakve druge potpore.

Viteški red Svetoga groba priopćio je da će humanitarnu pomoć Patrijarhat obiteljima dijeliti kroz župe i u suradnji s mjesnim vijećima Patrijarhata. Svaki će župnik morati dati izvještaj o pomoći koja je podijeljena. Istovremeno, financijska će se pomoć školama dijeliti putem koordinacijskog odbora svake škole koji je sastavljen od ravnatelja, administrativnih službenika, socijalnih radnika i župnika. Prvi slučajevi koronavirusa u tim krajevima otkriveni su u ožujku, u hotelu, na području Betlehema. Palestinska je uprava nacionalno izvanredno stanje proglasila na 30 dana, počevši od 5. ožujka, zatvorivši sve škole, sveučilišta i bogoštovna mjesta.

Izvanredno stanje obnovljeno je 4. travnja na još 30 dana, unatoč niskoj stopi širenja virusa. Otkako se život zaustavio, sva su poduzeća zatvorena, te je to utjecalo praktično na cijelo stanovništvo, napisao je Sami El-Yousef, ravnatelj ureda Jeruzalemskog latinskog patrijarhata. Područje Betlehema bilo je najviše pogođeno zbog ovisnosti o turizmu. Na drugim je područjima trebalo više vremena da se kriza osjeti, osobito na sjevernom području Zapadne obale, gdje su svi oni koji svakodnevno idu na posao u Izrael, još neko vrijeme imali dozvolu da mogu nastaviti raditi, a potom su po dolasku židovskih blagdana vraćeni na palestinsko područje.

Tako su svi radnici koji su svakodnevno išli na posao u Izrael, bez ikakve zaštite, lišeni primanja. Srećom, u Gazi je zabilježeno samo nekoliko slučajeva koronavirusa. U Jordanu, škole su bile zatvorene 9. ožujka. Sredinom ožujka Vlada je proglasila nacionalno izvanredno stanje i 17. ožujka potpuno zatvorila zemlju. Prije pandemije, nezaposlenost je u toj zemlji bila oko 19%, a dosegnula je najviše 49% među mladima ispod 19 godina i 39% među mladima od 20 do 24 godine. Ti su se podaci barem udvostručili u posljednjih nekoliko tjedana, rekao je ravnatelj ureda Jeruzalemskoga latinskog patrijarhata.

J.Vr.,KT