Policijski sat u Iraku nanosi štetu kršćanskim povratnicima


Stroga ograničenja kretanja zbog "koronavirusa" imaju potencijalno pogubne posljedice za kršćane koji su preživjeli progone Islamske države te sada pokušavaju obnoviti svoje živote u okolici Mosula.

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Ograničenja koje donosi policijski sat te obvezno sklanjanje u domove ili improvizirane zaklone, za vrijeme trajanja zabrane kretanja omogućavaju pravednu raspodjelu humanitarne pomoći i dostavu hrane za ljude, ali su u biti ograničila kretanje sve ostale robe u Iraku.

Tako je kršćanskim povratnicima počelo faliti stočne hrane i drugih sirovina potrebnih za održavanje farmi i usjeva. Kako njihove životinje gladuju, tako se smanjuju i mogućnosti za život ljudi.

To je veliki problem kada se uzme u obzir da je većina kršćana-povratnika naslonjeno na poljoprivredu i stočarstvo. Mnogi su podigli kredite kako bi pokrenuli proizvodnju, ili su sudjelovali u poticajima, kako državnih tako i onih od humanitarnih organizacija.

Preživjeli Islamsku državu irački se kršćani sada suočavaju s nevidljivim neprijateljom koji sprečava njihovu borbu za goli opstanak.

Nažalost, rješenje problema se ne nadzire.

Ž.I, KT