Porast nasilja nad kršćanima u Indiji u prvoj polovini 2020.


Međudenominacijska kršćanska inicijativa Persecution Relief izvijestila je da je progon kršćana u Indiji porastao za više od 40 % u prvoj polovici 2020.

Kršćani mole u Kolkati u Indiji  Foto: REUTERS/Rupak De Chowdhuri

Kršćani mole u Kolkati u Indiji Foto: REUTERS/Rupak De Chowdhuri

Inicijativa Persecution Relief objavila je polugodišnje izvješće s pojedinostima o progonu kršćana u Indiji. Podaci očituju „vrlo lošu sliku“ o vjerskim slobodama u zemlji.

„Zločini iz mržnje protiv kršćana porasli su za upozoravajućih 40.87 %“, piše u izvješću koji je 30. srpnja objavio Vatican News.  Porast je zabilježen unatoč tromjesečnoj karanteni i restriktivnim mjerama u cijeloj zemlji. Inicijativa je zabilježila 293 protukršćanska incidenta u prvih 6 mjeseci 2020.

Među njima je 6 ubojstava. Dvije žene su silovane i ubijene zbog vjere. Druge dvije žene i 10-godišnja djevojčica silovane su zbog odbijanja odricanja kršćanstva.

Uttar Pradesh „ostala je najneprijateljskija prema kršćanima među indijskim saveznim državama“, ističe se u izvješću, prenosi IKA. U njoj su zabilježena 63 zločina iz mržnje. U državi Tamil Nadu zabilježeno je 28 slučajeva, među kojima i požar u lipnju u kojemu je jedna crkva izgorjela do temelja.

Shibu Thomas, utemeljitelj Persecution Reliefa, rekao je za UCA News da slučajevi progona kršćana postaju sve učestaliji. Ustvrdio je kako su prikupljeni podaci samo „vrh ledenog brijega“. „Mnogi ljudi ne prijavljuju jer se boje odmazde zlostavljača i administrativnog aparata“, istaknuo je.

Ipak, u izvješću piše da „ima nade jer Bog gleda na ovaj blagoslovljeni narod, a kršćanska manjina u Indiji na koljenima moli za trenutno stanje.“

J.Vr.,KT