Progon kršćana „blizu genocidnom nivou“


Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt okrivio je „političku korektnost“ za propust rješenja problema.

Progon kršćana diljem svijeta blizu je „genocidnom“ nivou, rekao je u svome izviješću Britanskoj vladi ministar Hunt, prenosi Catholic Herald.

Pregled, koji je urađen pod vodstvom anglikanskoga biskupa Truroa Philipa Mounstephena, navodi da se kršćanstvo suočava s time da bude „izbrisano“ iz nekih dijelova Bliskoga istoka s obzirom da su ljudi ubijeni ili prisiljeni pobjeći.

Ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, koji je naručio izvješće prošlog Božića, okrivio je „političku korektnost“ za neuspjeh vlada da riješe to pitanje.

Govoreći u Addis Ababi, istaknuo je: „Smatram da smo svi spavali na straži kada je riječ o progonu kršćana. Mislim da nije samo izviješće biskupa Truroa nego očigledno i ono što se dogodilo u Šri Lanki na Uskrsnu nedjelju, probudilo sve s velikim šokom. Mišljenja sam da postoje mnogi razlozi za to, ali u izvješću se jasno vidi da u različitim dijelovima svijeta postoje različiti razlozi zašto se progoni kršćana u biti događaju“, naveo je ministar Hunt.

Jeremy Hunt

U privremenom izvješću navodi se da, dok različite vjerske skupine pate diljem svijeta, kršćani su najviše progonjeni. U Palestini oni sada čine samo 1,5 % stanovništva, dok je u Iraku broj pao s 1,5 milijuna prije 2013. na manje od 120 000 stanovnika.

Jeremy Hunt je istaknuo kako se političari ne smiju bojati govoriti na ovu temu.

„Ono što smo u tom ozračju političke korektnosti zaboravili zapravo jest da su progonjeni kršćani među najsiromašnijim ljudima na svijetu. Na Bliskom istoku populacija kršćana bila je oko 20 % stanovništva, a sada je svedena na oko 5 %“, rekao je britanski ministar vanjskih poslova.

No, hoće li njegove riječi doprijeti do ušiju onih koji odlučuju i hoće li se politika njegove zemlje išta promijeniti, teško je na osnovu dostupnih znakova potvrditi.

KT