Pakistan

Sanitarni radnici, pretežno kršćani, u opasnosti zbog "koronavirusa"


Pakistanska, primarno kršćanska, sanitarna radna snaga i dalje radi dok većina ostalih uslužnih i javnih djelatnika zemlje smanjuje obim posla, ili počinje raditi od kuće...

Radeći s malo, ili nimalo sigurnosne opreme, ti sanitarni radnici su prisiljeni riskirati izlaganje virusu ili izgubiti poslove o kojima ovise njihove obitelji.

Dok liječnici u Punjabu odbijaju ići na posao zbog nedostatka maski i drugih zaštitnih sredstava, sanitarni radnici nastavljaju svoj posao diljem zemlje. Većina ovog posla obavlja se ručno, bez imalo zaštitne opreme.

"Jako sam zabrinut zbog njih. Sanitarni radnici su najčešće zapostavljena i marginalizirana skupina u našem društvu", rekao je o. Saleh Diego, generalni vikar Nadbiskupije Karači, za Asia News, a prenio je portal persecution.org

Prema istraživanju pakistanski kršćani čine između 80% i 90% sanitarne radne snage u ovoj zemlji. Prvenstveni razlog tomu je raširena vjerska diskriminacija.

Nažalost, oglasi za posao za sanitarne položaje, koji se smatraju najnižim i najprljavijim poslovima, često navode da će se za te položaje razmatrati samo oni kandidati koji nisu muslimani.

"Vidimo ih na ulici bez maski ili rukavica", izvijestio je o. Diego za Asia News i dodao da ti kršćani čiste WC-e, kanalizaciju i šahtove te prazne septičke jame.

Prema Soobi Bhatti, kršćanskoj aktivistici iz Hyderabada, ti se ljudi suočavaju s ozbiljnom tegobom i dovode živote u opasnost.

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Pakistanu nedavno je prešao 1 100. Bilo je i najmanje osam smrtnih slučajeva povezanih s tim virusom. Iako je veći dio zemlje u svojevrsnoj izolaciji od kršćanskih sanitarnih službi ponovno se traži da riskiraju svoje živote.

Ž.I., KT