Somalijac planirao bombaške napade na talijanske crkve


Talijanska anti-teroristička jedinica uhitila je somalijskog imigranta povezanog s Islamskom Državom, koji je telefonom razgovarao o planovima bombaških napada na crkve tijekom božićnih blagdana.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

U operaciji koja je uključivala i međunarodne agencije, policija je prošlog četvrtka uhitila 20-godišnjeg Mohsina Ibrahima Omara, poznatog i kao Anas Khalil, u gradu Bari, na jugu Italije, prenosi Repubblica.

Omar je bio u direktnoj vezi s aktivnom džihadističkom ćelojom koja je planirala napade na talijanske crkve tijekom božićnih blagdana. Među metama je bila i Bazilika sv. Petra u Vatikanu.

Policija je prisluškivala i snimala telefonske razgovore Omara u kojima je otvoreno govorio o napadima, posebice kada bi se na ciljanim mjestima nalazilo najviše ljudi. «Tkogod ubije kršćane, neprijatelje Allaha, naš je brat, neovisno o tome otkuda dolazi», tvrdio je Omar dok je veličao razne terorističke napade na ciljeve u Europi.

Omar je u Italiju došao u listopadu 2016. te je dobio boravišnu dozvolu na humanitarnoj osnovi. Kako javlja tribun.hr prošle godine živio je u mjestu Puglia, gdje je radio za jednu tvrtku za čišćenje.

Tijekom ispitivanja, Omar se nije hvalio ni opisivao kao terorist, ali je otvoreno rekao: „Ako Bog to želi, ako to pomaže cilju, morate to učiniti, morate ubiti.“

U ovom konkretnom primjeru do izražaja dolazi poslovica: Pomozi sirotu na svoju sramotu.

KT