Srednjoafrička Republika: Napadi na crkve i kršćane


U župi Naše Gospe Fatimske u Banguiju tijekom susreta Bratstva Sv. Josipa, 1. svibnja, dogodio se oružani napad za vrijeme kojega je ubijeno 16 vjernika među kojima je bio i kapelan o. Albert Toungoumale-Baba.

Foto: ubijeni svećenik o. Albert Toungoumale-Baba

Foto: ubijeni svećenik o. Albert Toungoumale-Baba

"Ubijeni je svećenik bio poznat, poštovan i voljen, a tijekom rata koji je izbio 2013. prihvatio je tisuće izbjeglica, te je uvijek radio za mir i dijalog", rekao je o. Federico Trinchero, bosonogi karmelićanin koji djeluje kao misionar u samostanu Gospe Karmelske u glavnom gradu Srednjoafričke Republike.

"Crkvu su napale islamske paravojne snage, stanovnici muslimanske enklave koja se nalazi u Banguiju, a koja je na neki način trgovačko središte zemlje gdje se već pet godina stvaraju napetosti", rekao je karmelićanin i dodao da su sukobi zatim izbili između snaga sigurnosti i članova kriminalne skupine nazvane Force. Također je napadnuta i džamija u Lakoungu.

"Međunarodni tisak govori o sukobima i nasilju kojima su u pozadini etnički i vjerski sukobi. Ne mislim da se može govoriti o vjerskom sukobu koji je pokrenula određena skupina s jasnim i utvrđenim planom, ali ne može se nijekati da se često događaju slični događaji s jedne i s druge strane. U posljednje  su vrijeme, međutim, posebno usmjereni protiv kršćanske zajednice i svećenika", rekao je  o. Trinchero.

U ožujku, neposredno prije Uskrsa, jedan drugi svećenik i njegovi vjernici ubijeni su u župi Seko, u biskupiji Bambari, u središtu zemlje. Ti se događaji nastavljaju umnažati i svakako počinju uznemiravati kršćansku zajednicu i građansko društvo.

Bangui je pogranični grad

Ujedinjeni narodi, Afrička unija i Europska unija bezrezervno su osudili kako napad na župu tako i onaj na džamiju.

Nema više teških borbi i rata koji je započeo 2013., ali u zemlji vlada velika i krajnja nesigurnost, jer se potpiruje vatra koja bukne s vremena na vrijeme. Sukobi između paravojnih snaga Seleka i skupina anti-Balaka više ne postoje, one su se raspale, ali nakon toga su se organizirale skupine razbojnika koje igraju svaka svoju igru, te se događaju ciljani napadi u čitavoj zemlji. Bezbroj je propuštenih prilika u Srednjoafričkoj Republici poput one prije dvije godine koja je nastala dolaskom Pape u studenom 2015. godine i izborom novog Predsjednika. Postojali svi uvjeti za početak gradnje nečega novoga ali je ta prigoda propuštena.

KT