DR Kongo

Svjedočanstvo o pokolju u režiji islamista


Dana 20. ožujka 2022. Kahindo (25) i njezinu dvogodišnju kćer Nuelu zarobile su u njihovom, pretežno kršćanskom, selu "Savezničke demokratske snage" (ADF), islamska ekstremistička skupina koja djeluje u Kongu. Ovo je njihova priča od pokolja, života u logoru do izbjeglištva...

Nakon racije ADF-a, tijekom koje su njezin suprug, dvoje djece, dva brata i oba njezina roditelja brutalno ubijeni pred njom, Kahindo i njezinu kćer militanti su zatvorili u kampu na više od tri tjedna .

"U našem malom selu u Luni ubili su više od 30 ljudi. Rekli su da žele pobiti sve nevjernike jer su oskvrnuli Allahov poziv i Muhamedovo učenje. Kći i ja smo jedini koji smo preživjeli. Moje dvoje djece je ubijeno iz vatrenog oružja dok su bježali, a vidjela sam njihova mala tijela na zemlji. Ležala sam pored mrtvog muža, praveći se da sam također mrtva. Ležala sam oko 30 minuta dok su pobunjenici nastavili ubijati moje roditelje, braću i druge seljane. Zagrabila sam zemlju koja je bila natopljena krvlju mog muža, nadajući se da ću je zadržati kao podsjetnik na njega ako preživim. Vidjeli su kako se moje tijelo miče i odvojili su me od njega. Vikali su svom vođi da su našli ženu pa su mene i dijete odveli u šumu", kazala je u svojoj ispovijedi djelatnicima International Christian Concerna (ICC) Kahindo.

Bez hrane i vode tri tjedna

Tijekom tri tjedna, koliko je bila u zarobljeništvu, nisu dobili ni hrane ni vode. U svom očajanju uzela je prljavštinu, koja je bila natopljena muževljevom krvlju, te je pomiješala s divljim zelenim lišćem. To je bio jedini obrok koji je jela zajedno sa svojim djetetom. Nisu imali ni vode, ali su je hvatali rukama kada je padala kiša.

"Bilo nas je dosta u logoru. Oni koji nisu surađivali bili su strijeljani ili zaklani. Govorili su arapske riječi dok su ih klali - jedan od njih je i snimao. Bili smo prisiljeni spavati na mrtvim tijelima", kazala je te dodala da kad je vojska napala pobunjenički logor "pucalo se posvuda i dva su me metka jedva promašila".

"Ogrebali su mi desnu ruku dok sam bježala spašavajući naše živote", kazala je te naglasila da je tada pobjegla od terorista i vojske te pješačila s djetetom pet dana dok nije stigla u Kasindi, grad u sjeveroistočnom dijelu Demokrastke Republike Kongo, gdje se prijavila kao izbjeglica.

"Bila sam umorna i htjela sam odustati od svega. Čak sam razmišljala o tome da završim svoj život kako bih bila na nebu sa svojim mužem, djecom i članovima obitelji. Nije lako izgubiti sve članove obitelji u jednom trenu, a možete samo poželjeti umrijeti i pobjeći od ove ružne stvarnosti", kazala je pritom.

Je li moguće iscjeljenje?

Krajem ožujka 2022. ICC je uskočio kako bi pomogao Kahindo i njezinu kćer Nuelu. ICC ih je smjestio u siguran dom i pomogao joj da pokrene malu trgovinu mješovitom robom na lokalnoj tržnici.

"Hvala vam, sada imam svoju trgovinu. Danas ćemo spavati u vlastitom domu, sami ćemo kuhati hranu i biti u vlastitom krevetu. Držeći štand s mješovitom robom na tržnici, sada ću moći osigurati egzistenciju sebi i svom djetetu. Hvala ICC-u što ste me posjetili i pomogli", rekla je tada Kahindo naglašavajući da sada gledaju na život iz druge perspektive jer shvaćaju da je Gospodin milostiv prema udovicama i siročadi.

Kahindina trgovina postala je vrlo uspješna dok ona nastavlja zacjeljivati svoje fizičke i duševne rane te je pred njom dug put izgrađivanja bolje budućnosti za sebe i kćer.

Kakva je veza ADF-a i Konga

Kongo, Demokratska Republika, skraćeno DR Kongo, država je u ekvatorskoj Africi. Površinom je druga zemlja na kontinentu iza Alžira. Oko 37 km dugom obalnom linijom izbija na Atlantski ocean. Obuhvaća 2 344 858 km² površine. Prema procjenama u DR Kongu živi 92 milijuna stanovnika. Po vjeroispovijesti su većinom kršćani, a od toga katolici čine polovicu, dok protestanti 20 %. Postoje i različite kršćanske denominacije te tradicionalna vjerovanja. Muslimani čine oko 10% pučanstva. Važno je napomenuti kako je zemlja dva puta mijenjala ime a prijašnja su: Zair i Kongo-Kinshasa. DR Kongo ne treba miješati s Republikom Kongo, malom susjednom državom s pet milijuna žitelja.

Savezničke demokratske snage su islamistička pobunjenička skupina koja djeluje u Ugandi i Demokratskoj Republici Kongo. Relativno su nepoznati u svijetu, a prema procjenama imaju snagu od maksimalno 500-tinjak boraca. Skupina se izvorno pojavila u zapadnoj Ugandi te se prelila u DR Kongo. Za vrijeme kasnih 1990-ih ADF je djelovao u pokrajini Sjeverni Kivu u Kongu u blizu granice s Ugandom.

Od 2015. ADF je doživio radikalizaciju nakon zatvaranja svog vođe Jamila Mukulua (kršćanski konvertit na islam David Steven) i uspona Muse Balukua na njegovo mjesto. Tijekom 2019. ADF se podijelio na dva pravca, jedan dio je ostao vjeran idejama Mukulua, dok se drugi utopio u Središnju Afričku provinciju Islamske države slijedeći Balukua. Primarna želja Mukulua bilo je formiranje muslimanske države u Ugandi bazirane na šerijatu.

Inače, papa Frano planira apostolsko putovanje u Kongo.

Ž.I., KT