Nigerija

Teroristi Boko Harama napali konvoj guvernera nigerijske države Borno


Teroristi Boko Harama izveli su nekoliko napada u državi Borno u Nigeriji. Jedan od njih je bio i pokušaj atentata na guvernera ove države Babagana Umara Zuluma, muslimana koji pokušava izgraditi dobre odnose s kršćanima.

Foto: Ilustracija veoma mobilnih skupina terorista Boko Harama

Foto: Ilustracija veoma mobilnih skupina terorista Boko Harama

U prvom napadu stradao je vojni konvoj između gradova Jagiran i Monguno, 21. studenoga, kada su teroristi ubili šest pripadnika vojske i ozlijedili njih 26, a nekolicina se vode kao nestali.

Drugi napad bila je zapravo zasjeda na guvernera države Borno. Ovaj se incident dogodio istog dana u blizini grada Baga. U napadu je ubijeno devet članova guvernerovog konvoja. Bagan Zulum je putovao  u Bagu na sastanak s drugim vladinim dužnosnicima, ali se morao vratiti u Maiduguri.

To je treći napad terorističke skupine na guvernera ove godine, a razlog je osim njegova pokušaja obnove zemlje, borbe protiv terorizma i korektni odnos prema kršćanima.

Boko Haram se nastavlja boriti protiv neistomišljenika u pokušaju stvaranja kalifata u sjevernoj Nigeriji. Unatoč tome što se protiv njih formirala međunarodna koalicija teroristi uspijevaju, osim nezaštićenih kršćana i ostalih civila, napadati i vojne konvoje, vojarne i vladine baze...

Pobuna je to koja traje više od desetljeća i malo je vjerojatno da će Vlada u Nigeriji uspjeti okončati ovo krvoproliće za koje organizacija International Christian Concern dokumentirano tvrdi kako je odnijela skoro 70 000 života kršćana.

Ž.I., KT