Tijekom 2019. protiv kršćana u Europi počinjeno više od 500 zločina


Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) objavila je u ponedjeljak, 16. studenog podatke o više od 500 počinjenih zločina iz mržnje protiv kršćana u Europi tijekom 2019.

Foto: Posljedice požara u jednoj župi u Francuskoj (2020.)

Foto: Posljedice požara u jednoj župi u Francuskoj (2020.)

Incidenti su uključivali napade na katoličke svećenike, podmetanje požara u katoličkim crkvama, uništavanje likova Djevice Marije, vandalizam u savjetovalištu za trudnice kao i krađe Presvetog iz svetohraništa.

Među europskim državama najviše incidenata protiv kršćana zabilježeno je u Francuskoj i to njih 144. OSCE je objavili kako je u Njemačkoj bio 81 incidenti, u Španjolskoj 75, a u Italiji 70. Ukupno je evidentirano 595 incidenata i gotovo o četvrtini toga izvijestila je izravno Sveta Stolica, piše Catholic News Agency.

Glede napada u Francuskoj najčešće su to bili incidenti u crkvama gdje su napadači krali Presveto, palili svetohranište, uništavali slike. U Španjolskoj su također zabilježeni slični napadi s tim da je bilo i napada na svećenike, a zidovi i kip Isusa Krista u jednom svetištu bili su umazani izmetom. U Poljskoj je tijekom 2019. došlo do četiri napada na klerike pri čemu je jedan od njih pretrpio napad nožem. Svećenik u Italiji također je bio izložen uvredama i prijetnjama zbog svog rada s migrantima, a u toj zemlji bilo je evidentirano više napada u kojima su kipovi bili obezglavljeni ili su slike bile uništene. Požari podmetnuti u crkvama zabilježeni su u Francuskoj, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj.

T.M.I., KT