U Burkini Faso ubijen još jedan svećenik


Napetosti te stalni strašni i kontinuirani zločini protiv vjerskih zajednica u Burkni Faso ne prestaju. U posljednjem napadu, 17. svibnja ubijen je još jedan svećenik - Španjolac don Fernando Hernández.

Kako piše VaticanNews Katolička Crkva u Burkini Faso oplakuje smrt još jednog svećenika, španjolskog salezijanca Fernanda Hernándeza izbodenog na smrt u kantini Don Bosco u gradu Bobo-Dioulasso, na jugozapadu zemlje. Međutim, ovaj put čini se nije riječ o terorističkom činu nego o osveti kuhara salezijanske zajednice kojega je ubijeni svećenik otpustio prije dva mjeseca. Tijekom napada ranjen je i drugi svećenik don Germain Plakoo-Mlapa, koji ima ozbiljne povrede te je prebačen u bolnicu. Ubojicu je policija uspjela zaustaviti i uhititi.

Otac Hernández bio je rizničar u centru Don Bosco u Bobo-Dioulassu, drugom po veličini gradu u Burkini Faso, smještenom oko 300 km zapadno od glavnog grada Ouagadougoua. U tom mjestu salezijanci su od 1994. izgradili i vodili centar za pomoć dječacima i djevojčicama s ulice, centar za opismenjavanje i stručno osposobljavanje s više od 300 studenata.

Ovaj napad je samo jedan u nizu protiv vjerskih zajednica u ovoj afričkoj zemlji u posljednja dva tjedna. Vrijedi podsjetiti da su 14. svibnja u Dori ubijeni imam i njegov sin, dok je 13. svibnja tijekom procesije s Gospinim kipom u terorističkom napadu u Bamu život izgubilo četvero vjernika. Dan prije, 12. svibnja, u još jednom u nizu zločina, tijekom mise ubijeno je šest kršćana među kojima i svećenik Siméon Yampa. U Soumu na sjeveru zemlje početkom svibnja teroristi su na kraju vjerske ceremonije ubili župnika i pet vjernika.

Samo od početka 2019. u svijetu je ubijeno osam svećenika: šest u Africi i dva u Južnoj Americi.

KT