Nigerija

U napadu na katoličku crkvu ubijeno najmanje 16 ljudi


Naoružani stočari, 24. travnja, napali su katoličku crkvu u Nigeriji te tako ubili između 16 i 19 osoba, među njima i dvojicu svećenika.

Polunomadski stočari vjernike su ubili iz vatrenog oružja. Glasnogovornik policije u državi Benue, koja se nalazi u središnjem pojasu Nigerije, potvrdio je kako se napad dogodio oko šest sati u selu Ayar Mbalom.

„Potvrđeno je da je ubijeno 16 osoba, uključujući i dvojicu svećenika“, izjavio je glasnogovornik Terver Akase. Napadači su tijekom napada spalili gotovo 50 kuća. „Očekujemo da ćemo napadače uskoro uhititi jer su postali sve okrutniji“, dodao je glasnogovornik. Inače, u prvim danima ove godine u središnjem dijelu Nigerije ubijeno je oko 70 osobe, nakon čega je uslijedio masovni pokop u glavnom gradu Nigerije, Makurdiiju. Lokalni mediji javljaju kako nasilni sukobi između muslimanskih pastira i farmera, koji su većinom kršćani, u središtu države traju od 2013.

Kako prenosi Bitno.net, analitičari smatraju da ovi sukobi predstavljaju pritisak na predsjednika Muhammada Buharija, koji se kandidirao za sljedeće izbore. „Kršenje mjesta bogoštovlja, ubojstva svećenika i vjernika nije samo bijedno, zlo i sotonističko nego predstavlja jasno i proračunato poticanje religijskog sukoba i guranje naše zajednice u beskrajno krvoproliće“, izjavio je predsjednik Nigerije.

KT