U Srednjoafričkoj Republici ubijena redovnica


Sestra Ines Nieves Sancho, ubijena je u 20. svibnja, a njezino obezglavljeno tijelo pronađeno je u udaljenom selu Nola blizu granice s Kamerunom i Republikom Kongo.

Španjolska redovnica s. Ines Nieves, članica družbe Kćeri Isusove, unatoč svojih 77 godina i dalje je bila aktivna u službi. Svoj je život posvetila obrazovanju žena i djevojaka, a razlog njezina ubojstva još nije poznat.

„Nemam pojma. Na se našem području ne događaju ritualna ubojstva“, odgovorio je biskup Bangassoua mons. Juan José Aguirre Muños, na pitanje Agenzia Fides zna li više detalja o ovom zločinu u kojemu je odsijecanjem glave ubijena časna sestra.

Ubijene se redovnice u općoj audijenciji 22. svibnja prisjetio i papa Franjo istaknuvši kako je riječ o odgojiteljici koja je barbarski usmrćena u jednoj od prostorija gdje je siromašne djevojke poučavala šivenju: „izvanredna žena koja daje život za Krista u službi siromašnih“.

S. Ines Nieves Sancho pokopana je 21. svibnja u Srednjoafričkoj Republici budući da zbog vrućina - kako je objašnjeno - njezino tijelo nije moglo biti prevezeno u Europu.

Ono što se može sada reći jest da vlasti istražuju zločin. Sektaško nasilje proširilo se u Srednjoafričkoj Republici krajem 2013. nakon što su uglavnom kršćanski i animistički borci, poslije brutalne vladavine uglavnom muslimanske pobunjeničke vlade, uzvratili protiv muslimanskih civila. Nasilje je zahvatilo glavni grad i jugozapad, gdje je ubijeno nebrojeno mnogo muslimana dok su pokušavali pobjeći u Kamerun.

Predsjednički izbori održani su tijekom razdoblja relativnog mira 2016. iako se nestabilnost kasnije vratila u mnoge dijelove zemlje. Unatoč nekoliko mirovnih sporazuma, uključujući i jedan ranije ove godine, zemlja je i dalje pritisnuta sukobima.

KT