Vodeći tajvanski crkveni službenik:

Ugovor između Svete Stolice i Kine možda ne postoji


Ono što se događa jest da se snažno pojačava vjerski progon. Oni nisu iskreni, ne zanima ih izgradnja diplomatskih odnosa s Vatikanom, i mislim da Sveta Stolica to sada shvaća, drži biskup vlč. Otfried Chan.

Foto: Flickar

Foto: Flickar

Vodeći crkveni službenik u Tajvanu, biskup vlč. Otfried Chan, izrazio je sumnju u postojanje pisanog sporazuma između i Vatikana. Chan koji je tajnik Kineske regionalne biskupske konferencije, u razgovoru za Crux izjavio je kako je čuo “spekulacije” da dogovor s Kinom o imenovanjima biskupa “ne postoji”, te da se nalazi “samo u umovima ljudi”, dodavši kako smatra da bi u tome “moglo biti istine”.

Kao dokaz svojim sumnjama ukazao je na činjenicu da se unatoč ugovoru ruše crkve i križevi, te se djeci zabranjuje ulazak u crkve. “Da je Peking išta potpisao, ne bi sada progonio kršćane”, smatra Chan jer bi ga se moglo prozvati za kršenje ugovora.

“Ono što se događa jest da se snažno pojačava vjerski progon… Oni nisu iskreni, ne zanima ih izgradnja diplomatskih odnosa s Vatikanom, i mislim da Sveta Stolica to sada shvaća.”

Chan također ističe, kako prenosi Bitno.net, da je što se tiče ugovora dosad bio prisutan samo “monolog” s crkvene strane, u kojem su jedni ugovor branili, a drugi napadali, no kineska strana dosad nije rekla niti jednu riječ o njemu. Oni, kako kaže, “govore djelima, a ne riječima ili dokumentima”.

Tajvanski je svećenik rekao i kako je dužnost pape, “a ne političara”, brinuti se za Crkvu u Kini. “Ali kako bi to mogao učiniti, treba dijalog s Pekingom. No on je propao. Nije uspješan, i to je činjenica.”

Unatoč strahovima da bi Kina mogla koristiti i Vatikan za diplomatsku izolaciju Tajvana, Chan je izrazio uvjerenje kako Crkva nikada neće napustiti vjernike u Tajvanu. “To je nemoguće”, zaključio je.

KT