India

Uhićeni hinduistički ekstremisti koji su napali katoličke hodočasnike


Šest osumnjičenih pripadnika radikalne hinduističke skupine uhićeni su ovaj tjedan, nakon što su u nedjelju 18. kolovoza napali 40-ak katolika tijekom njihova marijanskog hodočašća.

Gospino svetište u Velankanniu, u Indiji

Gospino svetište u Velankanniu, u Indiji

Skupina od 40 katolika fizički i verbalno je napadnuta na hodočašću dugom skoro 800 kilometara od Karnatakae do Velankannia, priobalnog grada na jugoistoku Indije. Riječ je o stoljeće starom hodočašću koje završava u bazilici Gospe od dobrog zdravlja. Počevši od 31. kolovoza, u svetištu se devet dana održavaju svečanosti, što vodi do blagdana rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna.

Prilikom napada, kako prenosi CNA, uhićene osobe hodočasnicima su zapriječile put te im uništili Gospin kip, ali nitko od njih nije teže povrijeđen.

Policijski dužnosnik izjavio je kako je u vezi s napadom uhićeno šest muškaraca. Optuženi su za nerede, pokušaj ubojstva i narušavanje vjerskog mira. Jedan od mjesnih vjernika rekao je kako su napadači tvrdili da su povezani s radikalnom hinduističkom skupinom Munnani.

Otac L. Sahayaraj, zamjenik tajnika Biskupske konferencije Tamil Nadua, za ucanews.com rekao je kako hodočašće nije zabilježilo slične situacije u prošlosti, te upozorio kako će takvi napadi sijati mržnju i podjele.

Spomenimo da otkako je prohinduistička stranka Bharatiya Janata preuzela vlast 2014., čelnici Crkve podcrtavaju kako se indijski kršćani suočavaju s porastom progona koje čine radikalne hinduističke skupine.

KT