Pakistan

Visoki sud odobrio jamčevinu kršćaninu osuđenom zbog bogohuljenja


Čini se kako najmlađi osuđenik za bogohuljenje u Pakistanu izlazi na slobodu nakon skoro četiri godine zatvora...

Foto: Ilustracija, Facebook početna stranica

Foto: Ilustracija, Facebook početna stranica

International Christian Concern (ICC) je objavio kako je pakistanski sud dodijelio mogućnost  jamčevine kršćaninu osuđenom za počinjenje bogohulstva 2018. Iako slučaj još nije riješen to je pozitivan razvoj događaja za jednu od najmlađih osoba osuđenih za bogohuljenje u povijesti Pakistana.

U ponedjeljak, 1. ožujka, Visoki sud u Lahoreu odobrio je jamčevinu za Nabeela Masiha. U razgovoru za medije Masihov odvjetnik Naseeb Anjum rekao je da će pokušati dovršiti papire potrebne za osiguravanje Masihove slobode. "Nastavit ću ovu pravnu borbu za njegovu oslobađajuću presudu", dodao je Anjum.

Kronologija slučaja

Kronologija kaže da je 18. rujna 2016. izvjesni Akhtar Ali optužio Masiha, tada 16-godišnjaka, da je počinio bogohuljenje zbog objave na Facebooku koja je "klevetala i nije poštivala" Kabu u Meki. Prema Aliju, on, i neki drugi prijatelji, gledali su Facebook kada su na Masihovom profilu otkrili sliku koja je prikazivala Kabu sa svinjom na vrhu. Ali je podigao optužbu za bogohuljenje protiv Masiha u policijskoj postaji koja je potom poslala interventni tim prema Masihovu domu u selu Dina Nath te ga uhitila i optužila za počinjenje bogohulstva prema odjeljcima 295 i 295-A Pakistanskog kaznenog zakona.

Policija tvrdi da je s Facebooka uklonila bogohulnu sliku kako bi spriječila daljnje nasilje. Ipak, to uklanjanje otežalo je utvrđivanje i pravnu bitku je li Masih nevin ili je kriv prema pakistanskim zakonima.

Muke po Facebooku

Još uvijek nije poznato je li Masih fotografiju objavio sam ili je na fotografiji samo označen. Naime korisnici Facebooka na bilo koju fotografiju mogu označiti svoje prijatelje (ako su to oni dopustili u svojim postavkama) te će se ta fotografija pojaviti na profilu označene osobe.

Masih je 2018. osuđen za počinjenje bogohulstva i osuđen na 10 godina zatvora. U to je vrijeme Masih imao 18 godina i postao je najmlađa osoba osuđena za bogohuljenje u povijesti Pakistana.

Podsjećamo, u toj zemlji su lažne optužbe za bogohuljenje raširene i često motivirane osobnom osvetom ili vjerskom mržnjom. Optužbe potencijalno mogu potaknuti linč, masovna ubojstva, paleži i prosvjede.

Otkako je Pakistan 1987. dodao odjeljak 295-B i 295-C zakonima o bogohulstvu u zemlji, broj optužbi naglo je porastao. ICC podsjeća kako su između 1987. i 2017. 1 534 osobe u Pakistanu optužene su za bogohuljenje. Od tih 1 534, 829 optužbi (54%) bilo je protiv vjerskih manjina. Budući da kršćani čine samo 1,6% ukupnog stanovništva Pakistana, 238 optužbi (15,5%) izrečenih protiv kršćana zaista su previše.

Napadi izvan suda

Regionalni menadžer ICC-a William Stark je rekao prigodom izricanja presude: "Mi u ICC-u smo sretni zbog pozitivnog razvoja događaja u Nabeelovom slučaju. Nadamo se da će uskoro biti pušten iz zatvora i vraćen svojoj obitelji. Također se nadamo da će i Visoki sud u Lahoreu u potpunosti osloboditi Nabela, tako da se može nedvojbeno dokazati njegova nevinost." Stark je međutim izrazio zabrinutost zbog fanatika koji ciljano napadaju obitelji optuženika za bogohuljenje. Podsjetio je kako je od 1990. više od 60 ljudi ubijeno izvan suda nakon optužbi za bogohuljenje.

"Nakon puštanja na slobodu, pakistanske vlasti moraju poduzeti korake kako bi osigurale Nabela i njegovu obitelj. Vlasti također moraju poduzeti korake u borbi protiv lažnih optužbi za bogohuljenje koje su uništile toliko života", dodao je Stark.

Ž.I., KT