Biti potpora, pružiti utjehu i pokazati put molitve


Djelo Božje suze, s podnaslovom Kako krenuti dalje usprkos velikoj tuzi ili tragediji, koje potpisuje poznati autor bestselera Benedict J. Groeschel, riznica je savjeta i molitava za sve one koji se bore s tugom i boli.

Piše: Tina Matić

Psiholog i jedan od omiljenih duhovnih pisaca Benedict J. Groeschel napisao je Božje suze, djelo koje je objavila nakladna kuća iz Splita Verbum, a ispisano je na 120 stranica. Izvorno je napisano na engleskom jeziku, a na hrvatski ga je preveo Mijo Pavić.

Savjeti iz vlastita iskustva

Svakoga čovjeka na njegovu životnom putu čekaju usponi i padovi. Svatko iskusi bol i tugu, neki i veliku tragediju. S tim se, ljudski gledano, teško nositi. To u čovjeku budi sumnju u Božju providnost, ljubav i milost.

Upravo zato autor kroz brojne savjete iz vlastita iskustva i na tragu Kristove muke i smrti nastoji drugima pružiti utjehu, vjeru i putokaz za borbu.

Tako knjiga, osim predgovora, sadrži sedam poglavlja: Tragedije i katastrofe događaju se sve vrijeme, Tragedije su svuda oko nas, Zlo koje ne postaje najgore, Nakon oluje, Faze boli i tugovanja, Meditacija o Kristovu križu i Nakon užasa.

Osim toga djelo ima dodatak Molitve i razmatranja podijeljen na tri podnaslova: Molitve u razdoblju boli i tuge, Citati iz Svetog pisma koji pomažu u meditaciji i Dodatna čitanja.

Razlozi za (ne)sreću

Gotovo uvijek kad se čovjek nađe u nezavidnu položaju, kada ga zadesi neka tragedija, pita se je li baš on morao to proživljavati. Što je zgriješio pa mu se tako vraća? Ima li izlaza? Je li on kriv?

Put oporavka nije lagan i nije brz. Onaj koji je pogođen tugom mora shvatiti kako se nesreće događaju svakomu, svuda i stalno. Mora prihvatiti da život mora krenuti dalje, a suočavanje s posljedicama je najgore.

Autor u knjizi Božje suze iz vlastita iskustva, vlastite tragedije koju je proživio, pruža potporu i utjehu te upućuje na molitvu. U djelu navodi kako se tragedije događaju i onima koji se uzdaju u Boga. Nekad se dogodi da se očekivana sreća ne odigra kao što je npr. oporavak od teške bolesti. Tad Benedict J. Groeschel kaže kako si mnogi postave pitanje: „Znači li to da se Bog poigrava s nama?“

„Ovo je trenutak kada osoba vjere mora usvojiti šire shvaćanje. Svrha ovoga života nije da nam osigura trajnu sreću na zemlji. Istina, trenutci sreće su mogući. Sreća često dolazi neočekivano. Možemo susresti ljude koji su se rodili sa strašnom bolešću, a ipak su sretni i zadovoljni, baš kao što možemo susresti uspješne ljude, ljude koji pucaju od zdravlja, koji ipak nekako uspijevaju biti nesretni“, napisao je autor navodeći svakoga na razmišljanje o istinskim razlozima za (ne)sreću. Nadovezao se i riječima kako za kršćanskog vjernika svrha života treba biti ulazak u vječni život.

Kroz pregršt primjera autor pojašnjava kako krenuti dalje usprkos velikoj tuzi. Daje odgovore, iako neki možda i nisu potpuno zadovoljavajući. Nastoji pružiti pomoć. Ne obraća se samo onima koji su već doživjeli tragediju, nego i onima koji se na neki način spremaju za to, ili onima koji žele pomoći drugima.