Bog se obraća i najmlađima


"Evanđelje za djecu. Liturgijska godina A" prva je knjiga trodijelnog fundusa kome je cilj upoznati najmlađe s crkvenim ciklusom razdoblja i blagdana tijekom godine.

Knjiga je dragocjena pomoć svima koji vjeru žele približiti najmlađima

Knjiga je dragocjena pomoć svima koji vjeru žele približiti najmlađima

Piše: Josipa Miler, Katolički tjednik

Djelo je napisala Iva Noršić, odgojiteljica, voditeljica kreativne radionice i župna katehistica, koja je, za potrebe rada s djecom, započela pisati priče, do sada objavljene u Malom koncilu, Veritasu i Glasu Koncila te emitirane na Hrvatskom katoličkom radiju i Hrvatskoj radioteleviziji. Tako Evanđelje za djecu objavljuje prvotno na mrežnoj stranici svoje župe Sv. Josipa Radnika u zagrebačkim Gajnicama, a zatim i u nekim publikacijama.

Knjiga je tiskana u izdanju Kršćanske sadašnjosti u studenom 2022., a uz jednostavne tekstove bogato je ilustrirana za što su zaslužna braća Marijin i Mihael Kuzmičić koji s autoricom surađuju dugi niz godina.

Sve o liturgijskoj godini

Evanđelje za djecu podijeljeno je na Došašće, Božićno vrijeme, Korizmu, Uskrsno vrijeme te Vrijeme kroz godinu koje Noršić objašnjava na vrlo jednostavan, najmlađima lako shvatljiv način. Započinje objašnjavajući što je to liturgijska godina te kako se ulomci iz evanđelja izmjenjuju tijekom tri godine koje se nazivaju godina A, B i C. U ovoj knjizi nalaze se ulomci iz evanđelja koji se čitaju u godini A, a uglavnom se uzimaju iz Matejeva evanđelja. Liturgijska godina C već je dostupna na policama Kršćanske sadašnjosti, a uskoro se očekuje tiskanje Liturgijske godine B.

Najmlađima je objašnjen i način pisanja biblijskih knjiga, kako bi se lakše snalazili, a dane su i upute za čitanje određenih biblijskih redaka. Autorica i propituje dječicu potičući ih time na razmišljanje o pročitanom.

Pomoć djeci i odgojiteljima

Djelo je namijenjeno osnovnoškolcima i na zanimljiv način im može pomoći pripremati se za slavlje svetih misa tijekom cijele liturgijske godine. Svaki tekst prikladno je ilustriran, a mnogi su predstavljeni uz odgovarajući dijalog, što bi čitateljima moglo posebice biti zanimljivo. Naučit će ih o liturgijskim bojama jer su dijelovi u kojima se govori o određenim godišnjim ciklusima, obojani pogodnim bojama – ljubičastom, bijelom, zelenom i crvenom.

Na kraju je zasebno objašnjena Nedjelja Krista Kralja te svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije i Svih svetih.

Knjiga je, osim dječici, dragocjena pomoć i roditeljima, bakama i djedovima, katehetama te svima onima koji pomažu djeci upoznati Boga i rasti u vjeri.

Djelo je idealan dar malenim čitateljima uz pomoću koga će otkrivati plodove vjere u svojim životima te upoznati Božju ljubav.