Hrvati BH između srpskoga secesionizma i bošnjačkog unitarizma


U izdanju Despot Infinitusa, u srpnju 2022. izišla je u Zagrebu nova knjiga dr. fra Luke Markovića pod naslovom „Hrvati BiH između srpskoga secesionizma i bošnjačkoga unitarizma“.

Piše: dr. fra Petar Jeleč

Hrvati BH između srpskoga secesionizma i bošnjačkog unitarizma - najnovija knjiga fra Luke Markovića zacijelo će podići mnogo prašine u našem ideologiziranom društvu u kojem se zadnjih godina „mirnodopskim“ sredstvima pokušava „osvojiti“ dio teritorija i povijesti zloupotrebom i manipulacijom našom prošlošću i sadašnjošću.

Dr. fra Luka Marković se zadnjih nekoliko godina profilirao kao jedan od najaktivnijih analitičara naše društveno-političke scene čije tekstove prenose ne samo crkveni mediji za koje piše redovne kolumne (npr. Katolički tjednik) nego mu analize u istom danu prenesu i mnogi portali kako u BiH, Hrvatskoj tako i u Njemačkoj u kojoj je fra Luka proveo dobar dio svog   života   pastorizirajući   naše   iseljenike.   Taj   dugogodišnji   boravak   u   jednoj   od najrazvijenijih zapadnih demokracija zacijelo mu je pomogao da izgradi kritički odmak prema svim stranama u Bosni i Hercegovini tako da njegove tekstove krasi objektivnost i kompetentnost. Fra Lukini tekstovi izlaze jednom tjedno što s jedne strane zahtijeva veliki trud i disciplinu, dok je s druge strane to pokazatelj intelektualne radoznalosti, živosti i odlične informiranosti o događajima u BiH, ali i šire u svijetu.

Dobronamjernost i rezigniranost

Fra Luka kao Hrvat, katolik i franjevac svoje tekstove piše iz ljubavi prema svom narodu ne zatvarajući oči za one negativne pojave koje Hrvatima uzrokuje njegovo političko vodstvo koje očito nije doraslo vremenu u kojem živimo. Puno je takvih tekstova u ovoj knjizi u kojima se vidi fra Lukina dobronamjernost, a ponekad i rezigniranost zbog činjenice što se njegov narod, usprkos svim potencijalima koje ima, nalazi u ovakvom položaju u odnosu na druge  narode  u  BiH,  ali  i  jer  je  unutar  sebe  podijeljen  ne  uspijevajući  izgraditi  prijeko potreban politički pluralizam.

Fra Luka odlično secira velikosrpsku politiku koja je zapravo glavni uzrok i rata i ovog poratnog ludila u kojem se nalazimo. Autor u nekoliko svojih tekstova s pravom kritizira hrvatsko političko vodstvo zbog njegova nekritičkog približavanja velikosrpskoj politici i vezanja uz Milorada Dodika što svakako nije niti će ikada biti u interesu hrvatskog naroda. Za takvu politiku ne može biti opravdanje ni velikobošnjačka politika koja, kako je to fra Luka jako dobro uvidio, počela u nekim segmentima kopirati velikosrpsku politiku i otvoreno govoriti kako se zalaže za majoriziranje Hrvata. Mislim kako je fra Luka prvi u javni diskurs unio razliku između bošnjačkih političara – titoista, zaljubljenih u lik i djelo diktatora Josipa Broza Tita i onih koji bi najradije voljeli vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao islamsku državu. Ta trvenja između ova dva bloka ostavljaju velike posljedice na funkcioniranje današnje Bosne i Hercegovine.

Priručnik za političku svakodnevicu

U Bosni i Hercegovini je nakon demokratskih promjena došlo do posvemašnje hiperinflacije neobrazovanih „analitičara“ koji vrlo plitko i bez imalo odgovornosti iznose svoje više nego dvojbene stavove. Neki od njih su postali i propagatori raznoraznih mitova koji najbolje odgovaraju ušima pripadnika njihove vlastite etno-konfesionalne skupine. Izvori, povijesni dokumenti  i  argumenti  postaju  sve  manje  važnim  u  pisanju  i  interpretiranju  mnogih događanja. Fra Luka Marković je sve suprotno od toga: njegove kolumne objedinjene u ovoj knjizi trebao bi pročitati svatko onaj tko želi dobro Bosni i Hercegovini i tko želi vidjeti kako se vrlo kompleksnim temama može pristupiti sine ira et studio. Ova knjiga je vrlo vrijedan uradak potreban svima onima koji znaju cijeniti lijepu riječ, dobar stil i akribičan pristup mnogim temama koje je ovaj autor obradio na samo njemu specifičan način.