Kard. Kuharić – promicatelj istine i branitelj pravde


Djelo predstavlja zbornik radova proizišlih iz znanstvenog teološkog simpozija Život i djelo kardinala Franje Kuharića održanog 1. i 2. srpnja 2022. u Zagrebu.

Knjiga je plod interdisciplinarnog simpozija održana na zagrebačkom KBF-u 2022.

Knjiga je plod interdisciplinarnog simpozija održana na zagrebačkom KBF-u 2022.

Piše: Josipa Miler, Katolički tjednik

Zbornik Život i djelo kardinala Franje Kuharića tiskan je u ožujku 2024. u suizdanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i nakladničke kuće Kršćanska sadašnjost. Urednici su: Tonči Matulić, Ana Biočić i Branko Murić, a recenzije potpisuju: Josip Oslić, Željko Tanjić i Tomislav Anić.

Na početku knjige donesen je program simpozija te predgovor urednika, a zatim su priloženi pozdravni govori na otvaranju i zatvaranju simpozija: tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kard. Josipa Bozanića, apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giorgija Linguae, tadašnjeg zadarskog nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimira Puljića te dekana zagrebačkog KBF-a vlč. Josipa Šimunovića.

Borba za samostalnost

Priložena su potom 23 rada različitih autora među kojima se našao i prilog biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog u miru mons. Ratka Perića s naslovom Nadbiskup Franjo Kuharić kao crkveni orijentir na čelu Biskupske konferencije Jugoslavije (1970. – 1991.).

Na početku zbornika je kronološki prikaz kardinalova života i službe, a potpisuje ga Anđelko Košćak. Slijede radovi o Kuhariću kao crkvenom i moralnom autoritetu u vremenu komunizma čiji se sustav bezuspješno borio protiv utjecaja nadbiskupa jer „iza njega stoji narod koji ga poštuje i sve više prihvaća kao autoritet“. Tako je on s vremenom postao „svojevrsnim simbolom velikog dijela hrvatskog naroda u borbi za samostalnost“. Opisan je zatim osobni doprinos Bl. Alojzija Stepinca i kard. Kuharića napretku Božjeg naroda u Zagrebačkoj nadbiskupiji te zajedničko djelovanje u očuvanju jedinstva svećenstva i Crkve u Jugoslaviji sa Svetom Stolicom.

Kako je Kuharić dosljedno javno stajao u obranu kard. Stepinca, postao je za komuniste nepoželjan nadbiskup. On se nije protiv njih borio uključujući se u političke aktivnosti s ciljem rušenja tog sustava, nego je, boreći se za zaštitu vjerskih i ljudskih prava, pridonosio njegovu slabljenju. Međutim, kako je naglašeno, njegov odnos prema sustavu trebao bi biti samo dio njegova djelovanja koji „ne smije zasjeniti njegovu ključnu ulogu u duhovnom životu Katoličke Crkve“ Hrvatske i Jugoslavije.

Iz informacija prikupljanih iz dnevnika ovog zagrebačkog nadbiskupa moguće je pročitati i njegov stav o Hrvatskom proljeću, a autori su pozornost posvetili i njegovoj ulozi u vremenu proslave „Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata“.

Obnova Crkve

Pisano je i o otajstvu biskupske službe u nastupima sl. Božjeg Franje kard. Kuharića, ulozi kao predvodnika Katoličke Crkve u procesu stvaranja hrvatske države u vrijeme Domovinskog rata, a pojedini radovi bave se i lokalnom Crkvom, konkretno u Novom Zagrebu koja je stasavala od 1960-ih do 1980-ih.

Pozornost je posvećena i njegovoj vezi s ponovnim uvođenjem katoličkog vjeronauka u hrvatski odgojno-obrazovni sustav, razvojem Kršćanske sadašnjosti te vremenu tijekom koga je djelovao kao odgovorni urednik Glasa Koncila.

Autori su se bavili i teologijom kard. Kuharića te je tako prikazano njegovo razumijevanje Crkve prisutno u javnim nastupima, zatim temeljne moralne teme u njegovu naučavanju, a jedan rad pruža uvid u glavne teme božićnih, korizmenih i uskrsnih pastirskih poruka. Provedene su i teološke analize mariološko-marijanskih sadržaja pronađenih u propovijedima i govorima, a prikazan je i njegov odnos i podrška Caritasu Zagrebačke nadbiskupije.

Posljednji radovi posvećeni su vezi s obogaćivanjem posvećenog života, duhovnosti, hrvatskoj inozemnoj pastvi, obnovi zagrebačke prvostolnice te utjecaju jaskanskoga kraja i duhovne baštine Jastrebarskog dekanata na život i djelovanje sl. Božjeg Kuharića.

Čuvar hrvatske nade

Knjiga Život i djelo kardinala Franje Kuharića vrijedno je štivo koje daje dobar pregled na život, kako je zapisao kard. Bozanić, „promicatelja istine i branitelja pravde“, kako će ga povijest pamtiti, te „čuvara hrvatske nade i uporište nacionalnog jedinstva“, kako ga prepoznaje hrvatski narod.

Stoga se preporuča svima jer pridonosi da, kako su ocijenili urednici, „njegov život i djelo jednoga dana, a po odluci višnje Providnosti, zablistaju sjajem priznate svetosti“.